„Ar trebui să-i fie rușine”. Israelul îl atacă pe Erdogan după întâlnirea acestuia cu șeful politic al Hamas

Data actualizării: Data publicării:
Erdogan îi strânge mâna lui Hanieh
Erdogan cu șeful politic al Hamas. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Israelului a reacționat cu furie la decizia președintelui Turciei, Erdogan, de a-l primi pe șeful politic al Hamas la Istanbul și de a discuta cu acesta în cadru oficial, relatează The Guardian. „Lui Erdogan ar trebui să-i fie rușine”, a comentat Israel Katz într-o postare pe Twitter.

Katz a publicat imaginea cu Erdogan care-i strânge mâna lui Haniyeh la Istanbul, într-un cadru oficial, cu mesajul că președintelui turc „ar trebui să-i fie rușine”.

Erdogan s-a întâlnit cu Haniyeh într-o întâlnire oficială la care au participat membri de rang înalt ai administrației de la Ankara, dar și ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry.

Erdogan și Shoukry au vorbit și despre îngrijorarea lor că atacurile iraniene în Israel și cele israeliene în Iran ar putea să distragă atenția internațională de la suferințele din Gaza, unde 34.000 de oameni au murit în bombardamente israeliene din 7 octombrie și până astăzi.

Întâlnirea de la Istanbul a arătat și că are loc o realiniere a situației politice din Orientul Mijlociu, în condițiile în care relațiile dintre Israel și Turcia sunt glaciale, războiul din Gaza continuă, iar Iranul caută să pună paie pe foc.

Într-un interviu rar, acordat de Haniyeh agenției turce Anadolu, liderul Hamas a cerut ajutorul Egiptului, Turciei și Qatarului pentru medierea unui final al conflictului din Gaza. De asemenea, el a spus că țările europene trebuie să acționeze, „să oprească agresiunea israeliană și să oprească o eventuală operațiune în Rafah”.

Haniyeh a folosit interviul și ca pe o modalitate de a critica SUA – „Poziția americanilor e înșelătoare, deși zic că nu vor să se ajungă la rănirea civililor, aceasta e o manipulare”, a spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri