Coreea de Sud și SUA își aliniază cele mai puternice avioane de luptă. Mesajul transmis Coreei de Nord

Data publicării:
exercittiu militar cu avioane de lupta f-35
Avioane de luptă „invizibile” F-35 din Statele Unite și Coreea de Sud fac echipă pentru prima dată într-un exercițiu comun de 10 zile. Foto: Profimedia

Avioane de luptă „invizibile” F-35 din Statele Unite și Coreea de Sud fac echipă pentru prima dată într-un exercițiu comun de 10 zile, menit să transmită un mesaj Coreei de Nord, relatează CNN.

Șase avioane F-35A ale Forțelor Aeriene ale SUA de la baza Eielson Air Force din Alaska au ajuns marți în Coreea de Sud și vor zbura împreună cu aeronavele F-35 ale țării gazdă într-o serie de exerciții care se vor încheia pe 14 iulie, au anunțat cele două armate.

„Această desfășurare are ca scop îmbunătățirea interoperabilității forțelor noastre aeriene, demonstrând în același timp politica de descurajare puternică și postura de apărare comună a alianței”, a spus Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

Un purtător de cuvânt al Coreei de Sud a declarat că este prima dată când avioanele „invizibile” ale celor doi aliați zboară împreună.

Experții spun că avioanele de luptă capabile să evite radarele Phenianului ar fi vitale în orice eventuală acțiune împotriva Coreei de Nord.

Desfășurarea avioanelor americane este un semnal clar al angajamentului pe care și l-a luat președintele american Joe Biden față de omologul său sud-coreean, Yoon Suk Yeol, când cei doi s-au întâlnit la Seul în mai.

„Având în vedere amenințarea reprezentată de Coreea de Nord, ambii lideri sunt de acord să inițieze discuții pentru a extinde sfera și amploarea exercițiilor și antrenamentelor militare combinate pe și în jurul Peninsulei Coreene”, a spus Casa Albă după întâlnirea celor doi președinți.

Ambii lideri reafirmă, de asemenea, angajamentul SUA de a desfășura resurse militare strategice ale SUA în timp util și în mod coordonat, după cum este necesar”, potrivit declarației.

Tensiunile cu Coreea de Nord au crescut în ultimele luni. Phenianul a testat rachete capabile să transporte focoase nucleare într-un ritm record. Au avut loc cel puțin 17 teste în acest an.

Armata americană a spus că avioanele F-35 vor opera alături de alte avioane americane în timpul exercițiului, fără a oferi detalii. Dar colaborarea cu avioanele F-35 sud-coreene este punctul principal al acestui exercițiu.

F-35 este unul dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume. SUA operează sute de astfel de avioane, care vin în trei configurații, F-35A cu decolare și aterizare convenționale, pilotate de Forțele Aeriene; F-35B ale Marinei, care pot ateriza pe verticală; și F-35C, configurat pentru operațiuni pe portavion.

La fel ca Forțele Aeriene ale SUA, Forțele Aeriene din Coreea de Sud zboară cu F-35A, primul avion de acest tip fiind livrat de producătorul Lockheed Martin în 2018. Flota de 40 de avioane din generația a cincea a devenit complet operațională în această primăvară.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri