Cum caută rușii să obțină un certificat de vaccinare valabil în UE, care să le permită să călătorească în Occident

Data actualizării: Data publicării:
Femeie vaccinată la un centru din Croația.
Femeie vaccinată la un centru din Croația. Rusia se află pe primul loc din lume în privinţa deceselor cauzate de COVID-19. Sursă foto: Profimedia Images

Rusia se confruntă cu un nou val pandemic și cu recorduri zilnice în privința deceselor din cauza COVID-19. Din acest motiv, mulți cetățeni ruși au început să călătorească în Croația pentru a se vaccina cu seruri anti-COVID recunoscute în occident, notează Euronews

Rusia a înregistrat miercuri, după opt zile consecutive cu peste 1.200 decese din cauza infectării cu COVID-19, un nou record de decese. 1.247 de oameni au murit în ultimele 24 de ore din cauza virusului SARS-CoV-2, potrivit centrului operațional de luptă împotriva pandemia de coronavirus din Moscova. Majoritatea deceselor au avut loc în Moscova, Sankt Petersburg și regiunea Krasnodar.

De la începutul pandemiei, 259.084 de persoane au murit în Rusia din cauza coronavirusului, deși statisticile oficiale privind decesele în exces în aceeași perioadă aproape dublează această cifră.

Captură de ecran din 2021.11.17 la 14.47.58
Grafic cu evoluția deceselor cauzate de COVID-19 ân Rusia. Captură foto: The Moscow Times

Rușii merg în Croația pentru a se vaccina

Având în vedere această situație, rușii au luat cu asalt statele europene, în principal Croația, pentru a se vaccina. Croația a înregistrat zilele acestea recorduri privind numărul de cazuri zilnice de coronavirus de la începutul pandemiei și peste 2.000 de pacienți sunt internați în spital cu COVID.

Dar, în ciuda creșterii infecțiilor, Croația se găsește a fi o destinație populară în rândul cetățenilor ruși, deoarece mulți dintre aceștia au început să vină la Zagreb pentru a se imuniza cu vaccinuri recunoscute internaţional, Pfizer, Moderna, Johnson şi AstraZeneca, pentru a călători liber în Europa, în SUA şi în restul lumii, deoarece Sputnik V, vaccinul ruşilor, nu a fost încă aprobat de Organizația Mondială a Sănătății sau de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Captură de ecran din 2021.11.17 la 14.47.47
Grafic cu evoluția cazurilor de COVID-19 din Rusia. Captură foto: The Moscow Times

Nu doar rușii, ci mulți străini vin aici pentru vaccin. Dar este adevărat că cei care ajung în oraș ca să se vaccineze sunt în mare parte ruși aflați într-o călătorie de o zi prin Croația. Se vaccinează aici și după 14 zile au posibilitatea să-și acceseze pașaportul sanitar verde acceptat la nivelul UE”, a declarat Valentino Rajkovic, coordonator al protecției civile la un centru de vaccinare din Zagreb.

The Moscow Times tranmiste că Rusia a înregistrat în total de la declanşarea pandemiei de coronavirus aproape 9 milioane de infectări şi se menţine pe locul cinci în lume cu cele mai multe cazuri, în urma SUA, Indiei, Braziliei şi Marii Britanii, însă se află pe primul loc în privinţa deceselor.

Autorităţile atribuie numărul mare al noilor contagieri şi decese agresivităţii variantei Delta, nerespectării măsurilor sanitare şi ratei scăzute de vaccinare, scrie publicația SwissInfo

Confruntat cu înrăutățirea situației epidemice, guvernul a trimis Parlamentului un proiect de lege pentru introducerea obligatorie a permisului de sănătate în locurile publice și în transportul în comun. 

Până când viitoarele prevederi vor fi aplicate, persoanele nevaccinate vor putea accesa facilitățile de care se bucură rușii vaccinați  și vor putea folosi serviciile neesențiale în baza unui test PCR negativ. 

În Rusia, ţară pionieră la momentul înregistrării propriului vaccin anti-COVID-19, doar 57.256.747 dintre cetăţeni s-au vaccinat cu schema completă, astfel încât rata persoanelor complet imunizate a ajuns la aproape 36% faţă de obiectivul de 80 % fixat de autorităţi.

Citește și: Aproape 45.000 de ruși au murit de COVID în luna septembrie. Recordul a fost înregistrat în iulie

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri