Cum se răzbună China pe Lituania pentru relațiile apropiate cu Taiwanul. Importurile UE cu componente fabricate în Lituania, blocate

Data actualizării: Data publicării:
pereti scorojiti de vopsea in culorile steagurilor lituaniei si chinei
China a declanșat pe căi disimulate un adevărat război comercial împotriva Lituaniei Foto: Profimedia Images

Bruxelles-ul spune că China a început să blocheze importuri din țări ale Uniunii Europene care conțin componente fabricate în Lituania, ca represalii împotriva acestei țări după scandalul legat de relațiile sale mai apropiate cu Taiwanul, relatează Euronews.

Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerț, a declarat într-un interviu publicat vineri în publicația germană Die Welt că Bruxelles-ul este „îngrijorat” cu privire la ultimele evoluții privind această situație.

„Știm acum de multe cazuri în care importuri din Lituania și UE sunt blocate în porturile chineze. Numărul lor crește în fiecare zi. Aparent, autoritățile chineze refuză să permită întrarea produselor din alte țări UE dacă ele conțin părți fabricate în Lituania”, a spus Dombrovskis.

„Este vorba de transporturi de toate felurile, de la cele mici la cele foarte mari și de diferite cantități. Având în vedere volumul imens de bunuri comercializate între UE și China, nu este surprinzător că numărul acestor cazuri crește foarte rapid”, a adăugat el.

Uniunea Europeană a anunțat că se află în contact cu autoritățile chineze  pentru „a clarifica rapid situația” și a spus și că ia în considerare o plângere la Organizația Mondială a Comerțului, dacă va fi necesar.

Lituania acuză China că a implementat un boicot al produselor sale din cauza deschiderii, în iulie, a unei reprezentanțe diplomatice a Taiwanului cu numele „Taiwan” în loc de forma uzuală „Taipei-ul chinez”.

China își păstrează reticența în a folosi la nivel oficial denumirea de „Taiwan”, temându-se că ar putea oferi legitimitate internațională guvernului de pe insulă. Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze a negat că Beijing-ul a implementat o astfel de blocadă împotriva produselor lituaniene.

De ce China nu doreşte ca alte state să aibă relaţii diplomatice cu Taiwanul

Lituania a anunţat din iulie deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de „birou de reprezentare al Taiwanului”, ceea ce a declanşat o campanie de presiune din partea Chinei. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a cerut în august ca statul baltic să-şi recheme ambasadorul de la Beijing, ceea ce Lituania a şi făcut.

Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea opozanţilor comunişti pe insula Taiwan.

China (n. red. – Republica Populară Chineză, denumirea oficială) consideră că Taiwanul (n. red. – Republica China) face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei. De asemenea, Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita