Elvețienii sunt mulțumiți de multinaționale. Au respins prin referendum impunerea unor noi obligații în materie de drepturi și mediu

Data publicării:
O mână bagă un buletin de vot într-o urnă, în Elveția.
Elvețienii decid prin referendum dacă multinaționalele trebuie trase la răspundere pentru încălcări ale drepturilor omului și dacă banca centrală poate contribui la finanțarea producției de armament. Foto: Getty Images

Elveţienii au respins duminică o iniţiativă care dorea să impună companiilor obligaţii legale mai stricte în ceea ce privește respectarea drepturilor omului şi a normelor de mediu, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit institutului de sondaje gfs.bern, aşa-numita iniţiativă privind „multinaţionalele responsabile” a fost respinsă de cel puţin 14 din cele 26 de cantoane elveţiene, chiar dacă rezultatul se anunţă strâns la nivel de voturi ale alegătorilor. Or, pentru a fi adoptat, un text trebuie aprobat atât de o majoritate de alegători, cât şi de cantoane.

Acest text prevedea obligarea companiilor elveţiene să asigure respectarea drepturilor omului şi a normelor de mediu în activităţile lor în străinătate, în cele ale furnizorilor lor sau ale partenerilor lor comerciali.

Un „da” la referendum ar fi făcut posibilă tragerea la răspundere a companiilor, în faţa instanţelor din Elveţia, pentru eventualele încălcări ale normelor.

„Sunt extrem de dezamăgită, dar este o iniţiativă care a primit un sprijin incredibil şi vedem că la nivelul întregii ţări a avut loc o dezbatere foarte largă, o dezbatere sănătoasă şi care ridică problema valorilor pe care vrem să le asigurăm într-o economie globalizată”, a declarat la canalul public RTS, Lisa Mazzone, reprezentantă a Verzilor elveţieni, partid care a îndemnat la un vot „Da” pentru iniţiativa susţinută de 130 de organizaţii neguvernamentale.

Consiliul federal (guvernul), precum şi organizaţiile de apărare a întreprinderilor au chemat alegătorii să respingă textul, apreciind că acesta riscă să afecteze interesele economice elveţiene.

Elveţienii au respins, de asemenea, într-un alt vot, o iniţiativă care urmărea să interzică Băncii lor Centrale şi fondurilor de pensii să contribuie la finanţarea producătorilor de materiale de război prin intermediul plasamentelor lor. Potrivit estimărilor gfs.bern, această iniţiativă ar fi fost respinsă de 58% din populaţie, precum şi de majoritatea cantoanelor. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita