Eșec al unei încercări internaționale de mediere a conflictului din estul Ucrainei. Delegația rusă nu s-a prezentat

Data publicării:
sediul misiunii osce din lugansk
Sediul din Lugansk al Misiunii de monitorizare OSCE Foto: Profimedia Images

O încercare a mediatorilor internaționali de a organiza o întâlnire a reprezentanților ucraineni și ruși pe tema deteriorării situației din estul Ucrainei a eșuat sâmbătă, după ce delegația rusă nu s-a prezentat, relatează CNN.

Întâlnirea trebuia să aibă loc sub auspiciile Grupului de contact trilateral privind Ucraina, care este prezidat de un reprezentant al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ambasadorul Mikko Kinnunen.

„Din păcate, în ciuda înrăutățirii situației în conflictul din estul Ucrainei, unii participanți și-au condiționat prezența de anumite pretenții politice. În consecință, reuniunea nu a avut loc”, a anunțat Kinnunen.

„Regret acest fapt, deoarece sunt convins că în special într-o astfel de situație, ar trebui folosită orice oportunitate pentru a dezamorsa tensiunile și a reduce riscul unor consecințe nedorite. De trei zile, observăm un grad îngrijorător de escaladare, inclusiv activități militare și o retorică de natură să inflameze spiritele", a mai spus diplomatul finlandez.

Ambasadorul Kinnunen spune că, alături de conducerea OSCE, regretă „răspândirea zvonurilor cu privire la o acțiune militară iminentă din partea forțelor guvernamentale ucrainene”.

„Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că civilii nu trebuie să plătească prețul unor calcule greșite sau provocări. Toți participanții sunt chemați să împiedice o deteriorare suplimentară a situației umanitare de ambele părți și să respecte pe deplin dreptul umanitar internațional”, a cerut ambasadorul.

Vineri, liderii regiunilor autoproclamate din estul Ucrainei care sunt susținute de Rusia au declarat că o ofensivă militară ucraineană este iminentă. Aceștia au dat instrucțiuni civililor să părăsească teritoriile și au ordonat bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani să se înscrie în serviciul militar.

Liderii separatiști au postat videoclipuri în care anunțau că organizează evacuarea în masă a civililor în Rusia, însă o analiză CNN a metadatelor din videoclipuri indică faptul că imaginile au fost înregistrate cu câteva zile înainte.

Ucraina a negat în repetate rânduri că are planuri de a ataca regiunile separatiste.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri