Video Finlanda, pe drumul către NATO. Ce gândesc oamenii dintr-un orășel din apropierea graniței cu Rusia

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
tanar cu sapca
Unii locuitori din orașul Lappenranta, aflat la granița cu Rusia, încă au îndoieli că aderarea țării lor la NATO este o decizie potrivită Foto: captură video

Pentru finlandezii care locuiesc aproape de granița cu Rusia, precum Linda Brand-Achde, războiul din Ucraina reprezintă un punct de cotitură. Timp de 80 de ani, Finlanda a fost o țară neutră și a rămas în afara alianțelor militare. O decizie susținută de marea majoritate a finlandezilor. Acum, Linda – și mulți locuitori din orașul Lappenranta – vor ca țara lor să se alăture NATO. Decizia a stârnit furie la Moscova, dar pentru majoritatea finlandezilor, neutralitatea este deja un lucru care aparține trecutului. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Simulezi războiul, ca să asiguri pacea. Cu peste 3.000 de soldați și aproape 700 de vehicule, armata finlandeză participă la exercițiile „Arrow 22” împreună cu forțe NATO. Pentru prima dată în istorie, cei mai mulți locuitori ai țării își doresc aderarea la această alianță.

„Cred că suntem pregătiți să intrăm în NATO. De ani buni ne antrenăm cu parteneri de valoare, care sunt practic parteneri NATO. Așa că nu ar trebui să fie o problemă”, spune Rainer Kuosmanen, colonel în armata Finlandei.

„Mă gândesc doar la granița noastră comună de 1.000 de kilometri”

Acest punct de cotitură este deosebit de relevant pentru oamenii din Lappeenranta, de la granița cu Rusia. A fost, de asemenea, o schimbare de atitudine pentru consilierul local Linda Brandt-Ahde. Locuind în acest orășel liniștit, ea nu înțelegea de ce țara sa ar trebui să se alăture unei alianțe militare. Până acum, orașul și cafenelele de aici se bucurau de beneficiile relației de vecinătate cu Rusia. Ea spune că turiștii din Sankt Petersburg veneau cu drag în Lappeenranta. Dar vremurile s-au schimbat.

„Înainte, Rusia nu părea să fie o amenințare . Acum mă gândesc doar la granița noastră comună de 1.000 de kilometri”, spune Linda Brandt-Ahde, consilier local.

În această perioadă, cel mai apropiat punct de trecere a frontierei e aproape pustiu. Este puțin trafic din ambele părți, în principal din cauza războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei. În doar câteva săptămâni, conflictul a schimbat dramatic opinia finlandezilor cu privire la aderarea la NATO.

O fortăreață le reamintește finlandezilor de dominația rusă

Linda Brandt-Ahde ne arată vechea fortăreață Lappeenranta, construită în secolul al XVIII-lea pentru ca oamenii să se apere de armata rusă. Atunci, acest lucru nu a împiedicat cucerirea orașului. Ea îl vede ca pe un simbol al dominației ruse de care se teme astăzi.

„La început, am crezut că e mai bine pentru noi să nu ne implicăm în alianțe militare. Dar acum sunt convinsă că ar fi trebuit să facem asta mult mai devreme. Mi s-au deschis ochii și nu mai văd NATO ca pe o alianță de război, ci ca pe una de apărare”, mărturisește consilierul local Linda Brandt-Ahde.

Este și opinia majorității oamenilor din Lappeenranta. Încă nu sunt indicii că există acolo riscul unui război, dar mulți sunt neliniștiți.

„Rusia este atât de aproape... Nu sunt mulți cei care se învecinează cu o țară uriașă și periculoasă. Și nu știi la ce să te aștepți. Din păcate, acest vecin este plin de surprize”, spune o localnică.

Unii finlandezi încă au îndoieli

„Încă mai am câteva îndoieli. Sigur, situația este rea, dar încă nu am reușit să mă hotărăsc. Nu știm suficient despre riscurile aderării la NATO și care ar fi obligațiile Finlandei în calitate de membru”, arată un bărbat din Lappeenranta.

„Locuiesc la doar 11 kilometri de graniță. Când oamenii mă întreabă dacă îmi este frică de ruși, le spun: „Bine-ați venit în Finlanda”. Lăsați-i să vină și le vom demonstra cum ne apărăm noi țara”, spune un tânăr.

Exerciții NATO care simulează respingerea unui agresor

Exercițiile militare NATO simulează respingerea unui agresor. Este o strategie pe care Alianța o aplică de la invadarea Ucrainei, înarmându-și, astfel, întregul flanc estic. Aderarea finlandezilor ar întări în special securitatea regiunii baltice.

„Cred că lucrurile care se întâmplă au luat-o razna, se vorbește că am putea fi aruncați înapoi în Evul Mediu. Astfel de războaie contrazic orice gândire a secolului al XXI-lea, asta cred eu”, spune Uldis Gutmanis, locotenent-colonel în armata letonă.

Opinia tuturor, în urma exercițiilor comune, este că NATO ar beneficia de implicarea militară a Finlandei. În prezent nu are statut de membru, dar este partener al Alianței, cu care lucrează îndeaproape din 1994.

În plus,crede Linda Brandt-Ahde, calitatea de membru deplin i-ar face pe oamenii din micul oraș de graniță Lappeenranta să se simtă mai în siguranță.

„Sper că ne vom alătura NATO cât mai curând posibil. Vreau ca războiul din Ucraina să se încheie repede și în Europa să fie pace și stabilitate”, spune consilierul local.

Apoi, speră ea, oamenii de aici se vor putea bucura fără probleme de timpul lor liber. E convinsă că NATO reprezintă soluția pentru o Finlandă pașnică și stabilă.

Citiți și: Rușii care se împotrivesc războiului din Ucraina fug în Finlanda, iar finlandezii, pentru prima dată, ar vrea să fie în NATO

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri