Giorgia Meloni a dat în judecată un profesor de 81 de ani după ce a spus despre ea că e „neonazistă în suflet”

Data actualizării: Data publicării:
giorgia meloni
Profesorul nu regretă cele spuse despre Meloni. FOTO: Profimedia Images

Luciano Canfora, fost profesor de filologie greacă şi latină la Universitatea din Bari, a fost inculpat marţi pentru calomnierea prim-ministrului Italiei, Giorgia Meloni, informează AFP, citată de Agerpres.

Şefa guvernului a depus plângere împotriva intelectualului în vârstă de 81 de ani după ce acesta a declarat la o dezbatere într-un liceu, în aprilie 2022, când Meloni nu ajunsese încă la putere, că aceasta este „neonazistă în suflet”.

Procesul va începe la Bari în 8 octombrie.

Canfora a declarat agenţiei France Presse că atunci când spune „neonazist” nu se gândeşte la „cineva care comite crime, asasinate”, ci „la cineva care are încă idei, abordări morale care se referă la acest trecut”. El a reamintit că Giorgia Meloni însăşi revendică „preluarea ştafetei de la Giorgio Almirante”, chiar în autobiografia ei, intitulată „Eu sunt Giorgia”. Meloni este lidera partidului de dreapta Fratelli d'Italia (Fraţi din Italia - primele cuvinte ale imnului naţional italian - n. red.).

Almirante (1914-1988) a fost editorul publicaţiei „Apărarea rasei” din perioada fascistă, ale cărei prime numere au apărut când la Roma se adoptau legile rasiste din 1938 împotriva evreilor. Canfora subliniază că Almirante „a fost subsecretar pentru cultura populară în Republica Socială Italiană. RSI era un stat satelit al celui de-al Treilea Reich'”, Germania nazistă.

Profesorul nu regretă cele spuse despre Meloni

Susţinut de mulţi intelectuali italieni şi străini, profesorul nu regretă cele spuse despre Meloni şi îşi explică poziţia prin dictonul latin „mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevărul” (amicus Plato, sed magis amica veritas - n. red.).

Meloni a câştigat deja în octombrie anul trecut un proces pentru calomnie împotriva scriitorului şi jurnalistului antimafia Roberto Saviano, condamnat la o amendă de 1000 de euro cu suspendare pentru că i-a numit „bastarzi” pe ea şi pe Matteo Salvini, şeful partidului Liga, în prezent vicepremier. Saviano comentase în contextul morţii unui bebeluş de şase luni într-un naufragiu.

Şi Brian Molko, solistul trupei britanice Placebo, a fost dat în judecată de Meloni, tot pentru calomnie, după ce a afirmat despre ea, la un concert susţinut luna trecută în nordul Italiei, că este „fascistă” şi „rasistă”.

Giorgia Meloni susţine că nu a avut niciodată „simpatii sau apropieri de regimurile antidemocratice”.

„Pentru niciun regim, inclusiv fascismul”, a insistat ea în discursul de politică generală de la începutul mandatului, în octombrie 2022.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri