Galerie Foto Imaginile dezastrului: Ruşii au suferit pierderi grele după trei încercări eşuate de forţare a unui râu strategic în Donbas

Data actualizării: Data publicării:
Ukraine Russia Battle, Siverskyi Donets River, Eastern Ukraine - 12 May 2022
Blindate ruseşti distruse pe malul râului Siverski Doneţ, după o tentativă eşuată de forţare a râului. Foto: Profimedia Images

Trupele Moscovei au înregistrat pierderi grele în ultimele trei zile în regiunea Donbas din Ucraina: un batalion al armatei ruse şi-a pierdut aproape în întregime toate blindatele din dotare, după trei încercări eşuate de forţare a râului Severski Doneţ din Lugansk, cu scopul de a încercui trupele Kievului din zona oraşului Severodoneţk, a declarat pentru BBC un oficial al armatei ucrainene.

Ucrainenii au reuşit să distrugă un număr neprecizat de bărci de asalt şi elicoptere ale ruşilor şi au aruncat în aer de trei ori podurile de pontoane pe care ruşii au încercat să le construiască pentru a forţa trecerea râului.

Imagini din satelit sau filmate din dronele de supraveghere arată zeci de vehicule blindate ruseşti distruse pe malul râului.

Tancuri şi blindate ruseşti distruse în apropierea unui pod de pontoane cu care trupele Moscovei au încercat să forţeze râul Severski Doneţ, din regiunea Lugansk, Ucraina. Foto: Profimedia Images
Tancuri şi blindate ruseşti distruse în apropierea unui pod de pontoane cu care trupele Moscovei au încercat să forţeze râul Severski Doneţ, din regiunea Lugansk, Ucraina. Foto: Profimedia Images

Conform serviciilor de informaţii ucrainene, prima tentativă a ruşilor de a trece râul a fost pe 8 mai.

De fiecare dată când au încercat, ucrainenii au reuşit să distrugă podul de pontoane şi să-i prindă pe ruşi „în cursă”.

Kievul susţine că „a eliminat” circa 70 de echipamente şi tehnică grea de luptă ruseşti. Nu se ştie câţi soldaţi ruşi au fost ucişi în cadrul batalionului folosit în tentativa de traversare a râului. Un batalion al Moscovei are în jur de 500 de militari.

Ministerul britanic al Apărării a precizat, într-o analiză a situaţiei din Ucraina prezentată vineri, că forţarea unui astfel de râu reprezintă o încercare „extrem de riscantă” şi trădează presiunea la care sunt supuşi comandanţii ruşi de pe front pentru a face progrese.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Moscova nu a prezentat până în prezent un punct de vedere oficial referitor la pierderile suferite în regiune.

O imagine din satelit obținută de compania de informații geospațiale BlackSky arată un pod rusesc cu pontoane traversând râul în 10 mai, la scurt timp după ce un baraj de artilerie ucrainean a lovit zona.

Ruşii construiesc podul, ucrainenii îl distrug

În alte imagini se vede cum fumul se ridică de pe malul vestic al râului Severski Doneț, la un capăt al podului. Pe malul estic se văd cratere și fum, inclusiv în jurul vehiculelor militare rusești care au încercat să traverseze.

Totodată, în mai multe fotografii distribuite pe rețelele sociale, realizate cu ajutorul dronelor de supraveghere, se vede cum rușii au încercat să traverseze iar râul, cu un al doilea pod plutitor. Și acela fost aruncat în aer de ucraineni, pe lângă o serie de vehicule militare.

Artileria ucraineană reuşeşte să îi „frustreze” pe ruşi, în sensul că reuşeşte să împiedice avansul acestora în Donbas, a declarat, citat de CNN, un oficial din Departamentul american al Apărării. În luptele din regiune, ucrainenii folosesc cu succes inclusiv piesele de artilerie grea (tunuri M777 de tip „Howitzer”, calibrul 155 mm) furnizate de SUA sub formă de ajutor militar pentru Kiev.

„Primim un feedback extrem de pozitiv din partea artileriştilor ucraineni referitor la eficienţa tunurilor M777”

Vineri au avut loc lupte grele între trupele ucrainene şi cele ruse în apropiere de localităţile Izium şi Sloviasnk, fără ca trupele Moscovei să reuşească să înregistreze vreun progres notabil în regiune.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Megan Thee Stallion, acuzată de hărţuire de fostul ei cameraman. Bărbatul susține că a fost “umilit pe tot...
Film Now
Adevărul a ieșit la iveală după 30 de ani. De ce nu l-a vrut Richard Curtis pe Hugh Grant în „Patru nunți și...
Adevarul
Ce s-a ales de fabrica din România unde până în 1990 se produceau un milion de ceasuri deșteptătoare pe an...
Newsweek
VIDEO Rusia atacă cu superavionul MiG-31I cu rachete hipersonice și componente SUA. De ce e mortal?
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...