5.000 de traficanți de droguri ar putea scăpa de execuție în Iran

Data actualizării: Data publicării:
streang pedeapsa cu moartea spanzurare_shutterstock_307561823
Foto: Shutterstock

Execuţia a peste 5.000 de condamnaţi la moarte în Iran ar putea fi oprită prin modificarea legii cu privire la traficul de droguri, cazurile prizonierilor urmând să fie reanalizate, scrie The Guardian.

streang pedeapsa cu moartea spanzurare_shutterstock_307561823
Foto: Shutterstock

Iran se situează pe cel de-al doilea loc în clasamentul ţărilor care au cel mai mare număr de prizonieri executaţi în ultimii ani, majoritatea fiind condamnaţi la moarte din cauza unor infracţiuni cu droguri. Peste 500 de persoane au fost executate în 2017. Primul loc în acest clasament este ocupat de China.

Diminuarea severităţii legislaţiei cu privire la traficul de droguri a intrat în vigoare printr-un comunicat emis marţi de Ayatollah Sadeq Larijani, liderul sistemului juridic iranian.

Parlamentul iranian a stabilit, în august, că o persoană poate fi condamnată la moarte pentru deţinerea a 50 de kilograme de opiu, două kilograme de heroină şi trei kilograme de metamfetamină. Legea precedentă prevedea că pedeapsa cu moartea poate fi aplicată pentru deţinerea de 5 kilograme de opiu sau 30 de grame de heroină.

Noile limite vor fi aplicate retroactiv, fiind astfel posibil ca vieţile a mii de prizonieri să fie salvate.

Agenţia de presă Mizanonline a transmis, marţi, că Ayatollah Sadeq Larijani le-a cerut oficialilor din sistemul juridic iranian să oprească execuţiile prizonierilor afectaţi de noile amendamente, să le reanalizeze cazurile şi să le modifice condamnările, dacă este posibil.

În Iran, aproape 3 milioane de oameni ar fi dependenţi de droguri, dintr-o populaţie de 80 de milioane de oameni. Acest lucru este influenţat de populaţia tânără şi de abundenţa drogurilor ieftine, multe dintre acestea provenind din Afganistan.

Anul trecut, ţările europene care finanţează programul de compatere a problemei drogurilor din Iran au ameninţat că vor înceta să contribuie dacă acest stat va mai pedepsi cu moartea traficul de droguri.

„Această decizie este fără precedent, dar o condiţie este aceea că reanalizarea cazurilor nu se face automat, ci la cererea condamnaţilor”, a spus Mahmood Amiry-Moghaddam, reprezentant al organizaţiei neguvernamentale Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia.

„Îngrijorarea noastră este că majoritatea condamnaţilor la moarte provin din partea marginalizată a societăţii iraniene şi este posibil să nu fie la curent cu modificarea legii, pentru a putea cere reanalizarea cazurilor lor. Este necesar să li se ofere ajutor”, a adăugat el. 

Amiry-Moghaddam a spus că din noiembrie, când legea amendată a fost semnată de preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, „nimeni despre care avem cunoştinţă nu a fost executat”.

Potrivit comitetului judiciar al parlamentului iranian, peste 5.000 de condamnaţi la moarte ar putea beneficia de acest amendament, majoritatea având vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.

În ciuda noilor măsuri, în Iran au fost executaţi cinci tineri în 2017 şi cel puţin unul a fost omorât în acest an. Liderii iranieni au fost criticaţi de numeroase ori, inclusiv de Organizaţia Naţiunilor Unite, pentru continuarea condamnării la moarte a unor tineri infractori, în ciuda tratatelor internaţionale.

Potrivit Amnesty, cel puţin 88 de persoane sunt condamnate la moarte în Iran pentru infracţiuni săvârşite la vârste de până la 18 ani.

În iulie, Amnesty a transmis că noua lege a Iranului „nu anulează pedeapsa cu moartea” pentru acest tip de infracţiuni, aşa cum gere legislaţia internaţională. 

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...