„Axa Rezistenței” s-a transformat într-un singur punct. De ce au rămas aliații Iranului departe de conflictul cu Israelul

Data actualizării: Data publicării:
The,Flags,Of,The,Allied,Resistance,Groups,With,Iran,,The
Drapelele grupurilor de rezistență aliate cu Iranul. Foto: Shutterstock

Timp de decenii, liderii Iranului au construit o rețea de miliții aliate în Orientul Mijlociu, care împărtășeau ura față de Israel și America, pentru a câștiga influență regională și a proteja regimul. Dar, întrucât teocrația luptă acum pentru propria supraviețuire, aliații săi lipsesc din acțiune, scrie Wall Street Journal.

Aliații Iranului sunt preocupați de propria reconstrucție

Hezbollah-ul libanez, considerat cândva cel mai puternic grup din așa-numita Axă a Rezistenței condusă de Itan, nu a lansat nicio rachetă de când Israelul a atacat Iranul. Capacitățile sale militare și conducerea au fost decimate de forțele israeliene în ultimul an. Hamas, gruparea palestiniană, a ajuns doar o umbră a sa după 20 de luni de război cu Israelul, în care liderii săi au fost uciși și Gaza a fost distrusă.

În Irak, milițiile șiite susținute de Iran nu au vizat bazele militare americane, așa cum au făcut-o în trecut. Iar miliția houthi din Yemen a lansat mai multe rachete asupra Israelului duminică, dar a rămas tăcută de atunci.

Războaiele dure i-au făcut pe aliații Iranului precauți în a înfrunta Israelul, care a demonstrat capacități militare și de informații mult superioare. Unii se concentrează acum pe propriile interese și au mult de pierdut dintr-un război în expansiune, cum ar fi membrii milițiilor irakiene care fac acum averi în sectorul petrolier. Alții, precum Hezbollah, încearcă să se reconstruiască și își exprimă nemulțumirile legate de lipsa de sprijin din partea Teheranului în timpul războiului grupării cu Israelul, potrivit diplomaților arabi care discută în mod regulat cu membrii Hezbollah.

„Pentru toate aceste rețele, în acest moment, este vorba despre supraviețuire”, a declarat Renad Mansour, cercetător senior și director de proiect al Inițiativei Irak la Chatham House, un think tank cu sediul la Londra. „Toți înțeleg furia acestor tipuri de campanii militare.”

Cu toate acestea, este probabil ca aceste calcule să se schimbe pentru unele dintre milițiile aliate ale Iranului dacă SUA se alătură Israelului în bombardarea Iranului, spun diplomații și analiștii.

Perspectiva ca SUA să alimenteze un alt război în Orientul Mijlociu este aproape sigur că va stârni furie antiamericană, va declanșa un răspuns violent și solidaritate cu Iranul în întreaga lume musulmană.

Pledoaria pentru autoconservare vine după ani de declin constant al puterii Iranului în Orientul Mijlociu, culminând cu atacul masiv al Israelului de vinerea trecută. În ianuarie 2020, un atac cu dronă americană l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani, considerat pe scară largă al doilea cel mai puternic om al Iranului după liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Soleimani era responsabil de sprijinul acordat Iranului aliaților săi regionali.

„Toți sunt îngroziți de Israel”

Izbucnirea conflictului care a urmat atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și 250 de israelieni luați ostatici, a declanșat o serie de lovituri pentru Iran, Israelul având în vizor sistematic Hamas și Hezbollah. Iranul a făcut puțin pentru a ajuta oricare dintre miliții să confrunte Israelul pe câmpul de luptă.

La sfârșitul anului 2023 și anul trecut, atacurile aeriene israeliene au ucis comandanți de rang înalt ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice în capitala siriană Damasc, împiedicând comanda și controlul Iranului în Siria. Iranul nu a ordonat milițiilor sale aliate din Irak să ajute la combaterea ofensivei rebele care l-a răsturnat pe dictatorul sirian Bashar al-Assad în decembrie, retrăgându-și în cele din urmă forțele și punând capăt unui deceniu de influență iraniană.

„Mulți dintre ei se întreabă dacă acesta este momentul pentru rezistență sau dacă este momentul să țină capul plecat și să încerce să stea departe de acest conflict”, a spus Mansour, referindu-se la milițiile aliate ale Iranului.

Atacurile israeliene au slăbit și umilit Teheranul, lovind instalații nucleare, sisteme de armament, infrastructură petrolieră și energetică, precum și lideri guvernamentali și militari. Însă ceea ce i-a zdruncinat în mod special pe aliații Iranului este faptul că atacurile au arătat cât de bine s-au infiltrat serviciile de informații ale Israelului în Iran. Israelul a reușit să atace Iranul cu drone din interiorul țării și a deținut informații de țintire asupra multora dintre figurile militare și de informații de top ale Teheranului.

„Îmi imaginez că a fost foarte șocant pentru houthi să vadă cât de profund este pătruns Iranul de serviciile de informații israeliene”, a spus Elisabeth Kendall, expertă în Orientul Mijlociu și directoarea Colegiului Girton al Universității din Cambridge. „Probabil se vor gândi că ar trebui să se ascundă destul de mult în acest moment. Altfel încep să facă manevre, se trădează, își dezvăluit locațiile.”

În Irak, liderii milițiilor șiite au devenit atenți la utilizarea tehnologiei. Folosesc telefoane mobile cu cartelă și își schimbă frecvent numerele de telefon. Sunt rareori online.

„Toți sunt îngroziți de Israel”, a spus Mansour.

Citește și:

Așa arată victoria”. Cum plănuiește Israelul să „schimbe fața Orientului Mijlociu” cu noua sa doctrină militară

ANALIZĂ „Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

De ce Israelul nu își va atinge obiectivele în Iran fără o invazie terestră sau implicarea directă a Statelor Unite (Foreign Affairs)

Hezbollah a condamnat public atacurile Israelului asupra Iranului. O persoană familiarizată cu gândirea Hezbollah a declarat că Iranul este capabil să gestioneze confruntarea fără asistență din partea aliaților, adăugând că grupul se află într-o stare de așteptare și de observare.

Gruparea nu prea are chef să fie implicată într-un alt război, potrivit diplomaților arabi care discută periodic cu gruparea. Deocamdată, Hezbollah vrea să se concentreze pe reconstruirea capacităților și finanțelor sale, au declarat diplomații.

Există, de asemenea, semne că există tensiuni persistente din cauza lipsei de sprijin pentru grupare în timpul luptelor cu Israelul. Cu o zi înainte ca Israelul să lanseze atacul, liderul Hezbollah, Naim Qassem, s-a prezentat ca figură politică libaneză într-un interviu televizat. În biroul său nu erau afișate steaguri iraniene sau fotografii cu Khamenei, ceea ce sugerează o îndepărtare subtilă de Iran și o concentrare pe rădăcinile sale libaneze.

După ce Israelul a detonat pagerele membrilor Hezbollah și l-a ucis pe liderul grupării, Hassan Nasrallah, unii membri au considerat că Iranul a făcut prea puțin pentru a proteja gruparea, au declarat diplomații. Unele personalități Hezbollah au dat vina parțial pe Garda Revoluționară Islamică pentru eșecurile serviciilor de informații.

Milițiile irakiene rămân în afara conflictului, rebelii houthi așteaptă

În Irak, țară unde se află zeci de miliții șiite susținute de Iran, un singur grup a emis o declarație. Kataeb Hezbollah a declarat duminică că Iranul nu are nevoie de asistența sa militară pentru a descuraja Israelul, dar dacă SUA se alătură războiului, va viza activele americane din întreaga regiune. Potrivit diplomaților arabi, prim-ministrul irakian Mohammed al-Sudani face presiuni asupra liderilor milițiilor pentru a rămâne în afara conflictului și a evita retorica provocatoare.

Și accentul pus pe milițiile irakiene s-a schimbat. Mulți lideri de miliții au intrat în guvern, unde au acces la contracte guvernamentale și la profitabila economia petrolieră a Irakului. Deși mulți rămân loiali Iranului, ei iau decizii bazate pe interes propriu.

„Au beneficiat într-un fel de stabilitatea Irakului și de prețurile ridicate la petrol pentru a dezvolta imperii economice”, a spus Mansour.

Cât despre houthi, în ciuda retoricii lor publice și a sloganului care îndeamnă la moartea Americii și a Israelului, gruparea nu a fost niciodată pe deplin îndatorată Iranului. Arsenalul de rachete și drone al rebelilor houthi a fost, de asemenea, degradat semnificativ de săptămânile de atacuri aeriene americane din martie și aprilie.

„Este o politică houthi pe primul loc”, a spus Kendall. „Nu își vor pune capul în joc pentru liderul suprem. Vor decide ce este de fapt mai bine pentru ei.”

Alți analiști spun că houthi așteaptă momentul potrivit pentru a se alătura războiului și că ar putea să se abțină în timp ce Teheranul acordă prioritate unei rezoluții diplomatice. „Rebelii houthi rămân în strânsă coordonare cu Iranul, iar implicarea lor limitată în conflictul irano-israelian în curs pare a fi calculată”, a declarat Ahmed Nagi, analist senior pe probleme legate de Yemen pentru International Crisis Group.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Macron, gest urât faţă de Kate Middleton! Prinţesa nici nu a ştiut cum să reacţioneze, fotografii au surprins...
Digi FM
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani pentru a-și ajuta tatăl: "Simt că e responsabilitatea mea să am grijă...
Pro FM
Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a aranjat o întâlnire cu Angelina Jolie...
Film Now
„Mâinile îți trădează vârsta!”. Fanii o acuză pe Nicole Kidman că și-a „înghețat fața”, după recenta apariție...
Adevarul
Crimă oribilă pe un iaht de lux, din Bahamas. O tânără de 20 de ani, ucisă de un mecanic al navei
Newsweek
Ministrul muncii anunță 100 lei în plus la pensie pentru familiile de pensionari. Cum iau banii?
Digi FM
De ce plătesc CASS mamele și pensionarii cu venituri de peste 3000 de lei. Bolojan: „Nu mai putem fi o ţară...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a devenit cel mai profitabil star de la...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu