Care este diferența dintre refugiat și imigrant

Data publicării:
onuu
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 


Există un profil al solicitanţilor de azi care ajung în România?

Nu există un profil în afară de acela al dorinţei de a-şi salva viaţa. Solicitanţii de azil care ajung în România sunt de toate vârstele, pot fi femei, bărbaţi, copii, tineri sau vârstnici. Profilul pe care îl putem vedea de-a lungul timpului depinde de ţara de origine. Dacă multă vreme, la nivel global, Afganistan a fost ţara cu cei mai mulţi refugiaţi, acum Siria este pe primul loc. Majoritatea refugiaţilor care ajung în România sunt din Siria. Iar în această clasificare intră şi Irak şi Afganistan. Nu se poate face un profil. Sunt oameni de toate meseriile, unii cu educaţie aleasă, sunt oameni bogaţi, oameni de la oraş, oameni de la sat, nu putem spune că un anumit tip de persoane preferă să vină în România. Cei care ajung aici sunt oameni care îşi doresc un loc în care să trăiască în pace şi să-şi continue viaţa.

Există vreun motiv pentru care această rută a migraţiei a ocolit România? De ce credeţi că s-a evitat trecerea prin ţara noastră? Există perspectiva ca în viitorul apropiat să se schimbe această tendinţă?

România nu a fost evitată. Au ajuns în România solicitanţi de azil. Decizia de a urma o anumită rută este luată în totalitate de refugiaţi şi migranţi sau de circumstanţele care îi împing să călătorească. Una dintre explicaţii ar fi că după un drum epuizant şi extrem de periculos pe care îl parcurg până în Europa, vor să ajungă pe calea cea mai scurtă cel mai probabil unde există deja persoane care să-i poată ajuta. Susţinerea aceasta a comunităţii din anumite ţări joacă un rol extrem de important. În momentul în care fugi de pericol, e uman să-ţi doreşti să trăieşti undeva unde ai membri de familie, oameni care să te poată sprijini în perioada de început. Ruta prin România nu este, geografic vorbind, cea mai scurtă către ţările din vestul Europei. În orice caz, creşterea aceasta recentă nu este un fenomen nou, a existat un flux continuu din Siria spre Turcia-Grecia-Italia către centrul şi vestul Europei. Fluxul acesta va continua.

Cum vă explicaţi acest număr foarte mare din ultima perioadă?

Siria intră în cel de-al cincilea an de conflict, mai multe persoane pleacă în fiecare zi. În principiu, refugiaţii se opresc în ţările vecine pentru că îşi doresc să ajungă acasă. Aşa s-a întâmplat la toate conflictele. În acest caz, au trecut deja 4, aproape 5 ani în care refugiaţii s-au oprit în ţările vecine. Ţările vecine se confruntă cu greutăţi foarte mari în a acorda asistenţă. Toată această capacitate a ţărilor din jurul Siriei a ajuns la limită, iar oamenii trebuie să plece mai departe.

Care este diferenţa dintre un refugiat şi un imigrant?

Orice refugiat este un imigrant, dar nu orice imigrant este refugiat. Numim migrant o categorie mai largă de persoane care din motive diverse se mută dintr-o ţară în alta. Migranţii în general au diferite motive pentru a pleca din ţara lor şi pentru a merge în altă ţară. În cazul refugiaţilor, motivele sunt legate de persecuţie şi de conflict. Migranţii aleg să plece de acasă, pentru o viaţă mai bună, migranţii economic doresc un serviciu mai bun, o viaţă mai bună, în timp ce refugiaţii pleacă de acasă pentru a-şi salva viaţa. Această disctincţie este esenţială, un refugiat nu are de ales. Dacă ar putea, ar rămâne acasă. Dar nu rămâne pentru că viaţa îi este pusă în pericol. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Google te lasă fără telefonul ieftin: Decizia legată de...
Digi FM
Ce salariu are o stewardesă româncă angajată la o companie din Orientul Mijlociu: „Devine atractiv când iei...
Pro FM
E în formă maximă, are 53 de ani în buletin și pare de cel mult 30. Cum arată celebra Thalia în costum de baie
Film Now
Demi Moore a intuit pierderea Oscarului chiar cu câteva clipe înainte de a fi anunțată câștigătoarea: „Am...
Adevarul
Băutura care place creierului și este recomandată de medicul Vlad Ciurea. „Desface vasele cerebrale și...
Newsweek
Se pregătește o tăiere de pensie între 200 lei și 700 lei. E nevoie de sacrificii. Avertisment dur
Digi FM
O româncă a fost bătută și umilită de personalul unui hotel din Turcia: „Eram în şoc. Am început să plâng...
Digi World
Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos
Digi Animal World
VIDEO Cinci elefanţi de la ZOO, surprinşi formând un ”cerc de alertă” pentru a proteja un pui în timpul unui...
Film Now
Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret. Viața i s-a schimbat complet
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...