Copiii lui Jamal Khashoggi i-au iertat oficial pe ucigașii tatălui lor, salvându-i de la pedeapsa cu moartea

Data actualizării: Data publicării:
Cadru stradal. Jurnalistul Jamal Khashoggi este suprins de o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. În imagine se mai poate observa și o dubă neagră, despre care se crede că ar fi transporat, după momentul crimei, trupul tranșat al jurnalistului.
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Copiii jurnalistului saudat asasinat Jamal Khashoggi i-au iertat public ucigașii tatălui lor, salvând astfel cinci agenți guvernamentali saudiți de la pedeapsa cu moartea, relatează CNN.

Salah Khashoggi, fiul cel mare al jurnalistului cunoscut pentru criticile aduse regimului saudit, a postat grațierea pe Twitter.

„În această noapte sfântă (de Ramadan), ne amintim cuvintele lui Allah cel Atotputernic: cine iartă și se împacă va fi răsplătit de Allah", a scris el pe Twitter, referindu-se la Laylit el Qader, sau Noaptea puterii, considerată cea mai sfântă noapte a anului în Islam.

„Noi, fiii martirului Jamal Khashoggi, anunțăm că i-am iertat pe cei care l-au ucis pe tatăl nostru”, se mai arată în mesaj.

Guvernele musulmane emit de obicei grațieri în luna Ramadanului. Conform legislației saudite, o iertare din partea fiului unei victime are rol de grațiere legală.

În decembrie anul trecut, cinci agenți guvernamentali au fost condamnați la moarte pentru uciderea lui Khashoggi în clădirea consulatului saudit din Istanbul, în octombrie 2018. Alte trei persoane au primit pedepse cu închisoarea. În total, 11 persoane au fost judecate pentru uciderea lui Khashoggi, act care a provocat reacții dure în toată lumea.

Familiile condamnaților sunt acum obligate să plătească sume de bani familiei lui Khashoggi. Dacă nu își permit să facă plata, statul poate plăti acești bani, pe lângă despăgubirile care le-ar fi fost deja date.

Potrivit unei surse citate de CNN, familia jurnalistului ucis ar fi primit bani și bunuri totalizând milioane de dolari, dar fiii lui Khashoggi au negat că ar fi primit bani de la guvernul saudit.

Agnes Callamard, raportor al Națiunilor Unite, care a făcut o anchetă de amploare asupra uciderii lui Khashoggi, a numit grațierea din partea familiei „actul final al parodiei de justiție”.

„Arabia Saudită a dovedit în repetate rânduri că nu va face dreptate pentru Jamal Khashoggi. Aceasta este ultima piesă din puzzle-ul impunității saudite, actul final al parodiei de justiție jucat în fața unui public global. Ucigașii vor fi liberi”, a scris Callamard pe Twitter.

Logodnica lui Khashoggi, Hatice Cengiz, și-a exprimat, de asemenea, dezaprobarea față de gestul fiilor jurnalistului.

„Ucigașii au venit din Arabia Saudită cu scopul de a-l ademeni și a-l ucide. Nimeni nu are dreptul să-i ierte pe ucigași. Nu-i vom ierta pe ucigași și nici pe cei care au comandat asasinatul. Jamal Khashoggi a devenit un simbol internațional mai mare decât oricare dintre noi, admirat și iubit. Nimeni nu are dreptul să-i ierte pe ucigașii săi. Eu și alții nu ne vom opri până când nu vom face dreptate pentru Jamal”, a spus ea.

Într-un raport publicat anul trecut, Callamard a conchis că Arabia Saudită a fost responsabilă, în conformitate cu dreptul internațional, pentru „execuția intenționată, premeditată” a lui Khashoggi și a cerut o anchetă asupra rolului prințului saudit Mohammed bin Salman. Și agnțiile de informații americane au concluzionat că prințul saudit a ordonat uciderea lui Khashoggi, dar autoritățile saudite au negat acuzațiile.

Editor web: M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri