Imagini sfâșietoare în India. Unele spitale refuză pacienții fără butelii de oxigen aduse de acasă: „Am crezut că îți asigură spitalul”

Data publicării:
crematoriu india
India, în pragul colapsului. Foto: Captură Digi24

Situația este mai mult decât sfâșietoare în India, spune Organizația Mondială a Sănătății. Sistemul sanitar este copleșit de numărul record de bolnav. Spitalele au culoarele pline cu paturi şi tărgi cu pacienți. Unii bolnavi însă nu apucă să mai intre în spital. Guvernul, care relaxase inoportun restricțiile, se străduiește acum să facă față situației, iar ajutorul a început să sosească de peste hotare. Criza însă nu a ajuns la apogeu. Vârful este așteptat în 2-3 săptămâni. Vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoțional!

La porțile spitalelor, oameni disperați așteaptă un ajutor care probabil nu va veni.

Ruda unui pacient: Înainte l-am dus la alt spital, dar acolo au refuzat să-l interneze. Ne-au spus să-l aducem la aici. Nici acest spital nu ni-l primește. Oxigenul din ambulanță se termină. Starea lui este destul de gravă. Stăm aici fără oxigen și cu un bolnav în mijlocul drumului, fără nicio speranță.

Copleșite și rămase fără resurse, unele spitale refuză pacienții care nu vin cu buteliile de oxigen de acasă. Familiile bolnavilor sunt nevoite să cumpere butelii de oxigen de pe piața neagră la prețuri exorbitante.

Fiica unui pacient: L-am adus pe tatăl meu aici, dar nu sunt paturi. Sunt oameni pe holuri, întinși pe jos. Primele întrebări pe care ți le adresează este dacă ai testul PCR și dacă ai cilindru de oxigen. Am crezut că asta îți asigură spitalul.

Dr. Gupta - director medicat spital, Delhi: Dacă cineva moare aici, știi că a murit pentru că nu a fost oxigen pentru el. Nu pot descrie ce simțim. Îți vine să plângi, te simți neputincios.

Ruda unui pacient mort: L-am adus aici și l-au lăsat să aștepte ore în șir fără tratament. Nu mi-au dat voie să intru. Am încercat ieri toată ziua să-l contactez pe telefonul mobil, dar nu a răspuns la apelurile mele. Astăzi m-au sunat de la spital să-mi spună că a murit. Nu am mai reușit să vorbesc cu el de alaltăieri.

În fiecare zi, mii de oameni sunt duși pe ultimul drum către crematoriile care oferă servicii de incinerare în masă.

Vedika Sud - reporter CNN: Focurile vor continua să ardă întreaga zi până se lasă noaptea. Creșterea numărului de cazuri este atât de mare încât familiile trebuie să stea la coadă pentru a-și arde morții. Oamenii așteaptă afară pentru a putea îndeplini ultimele ritualuri pentru membrii familiei care au murit de COVID.

Numărul cazurilor crește cu câte un milion la fiecare trei zile și zilnic sunt declarați câte 2-3.000 de morți. Experții spun că aceste statistici oficiale subestimează cu mult amploarea tragediei. Numărul real al cazurilor ar putea fi de până la 30 de ori mai mare. În ceea ce privește decesele, sunt discrepanțe mari între rapoartele oficiale și numărul incinerărilor și al înmormântărilor.

Vedika Sud - reporter CNN: Sunt acum la un alt crematoriu, în sudul orașului Delhi. Vedeți aici în jur de 50 de oameni care încearcă că pregătească sute de noi platforme pentru ruguri. Contruiesc în grabă un crematoriu pentru a face față creșterii exponențiale a numărului morților.

În fața pericolului, oamenii nu par să aștepte rugăminți pentru a se vaccina, dar nu sunt suficiente doze pentru toți.

-Vă rugăm să ieșiți cu toții. Vaccinurile s-au terminat. Vă rugăm să ieșiți! Vă rugăm să cooperați cu poliția. Toată lumea este rugată să coopereze cu poliția.

În februarie, guvernul a declarat victoria asupra virusului și a permis din nou adunările mari de oameni, cum ar fi festivalurile religioase și mitinguri politice pentru alegerile în desfășurare zilele acestea în câteva dintre statele indiene. Măsurile au venit când răul deja a fost făcut. Numărul cazurilor a început să crească în martie. Deja până la sfârșitul lunii erau de șase ori mai multe decât la început. Și creșterea continuă. Experții estimează că vârful este la două-trei săptămâni distanță.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri