Libia. Raiduri aeriene și intensificarea luptelor la sud de capitală

Data publicării:
libia
FOTO: Shutterstock

Lupte violente au avut loc vineri la periferia sudică a capitalei Tripoli între forţele Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţională, şi armata mareşalului Khalifa Haftar, confruntări soldate cu zeci de răniţi şi strămutarea a mii de persoane, transmite AFP, preluată de Agerpres.

libia
Războiul civil se intensifică în Libia și ar putea duce la noi valuri de refugiați



Armata Naţională Libiană (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar, care deţine controlul asupra estului şi a unei mari părţi din sudul ţării, intenţionează prin ofensiva declanşată la 4 aprilie să îşi extindă controlul şi asupra vestului ţării, unde se confruntă cu forţele loiale ale GNA.

Reporterii AFP, aflaţi în spatele frontului de partea GNA, au fost martorii unui raid aerian asupra Wadi Rabi. Alţi martori au menţionat un atac aerian la Tajoura, în suburbiile estice ale capitalei, care se presupune că ar fi vizat o academie militară. Artileria antiaeriană s-a auzit în această zonă în care se află aeroportul Mitiga, singurul funcţional din capitala libiană, vizat şi acesta cu câteva zile în urmă de o lovitură aeriană revendicată de ANL. Un alt raid aerian a fost efectuat asupra unei cazarme neutilizate, la sud de Zouara, lângă graniţa tunisiană, la o sută de kilometri vest de Tripoli, potrivit unei surse de securitate de la faţa locului, care a atribuit atacul mareşalului Haftar.

Pe teren, luptele s-au intensificat în suburbia Al-Swani, la aproximativ 20 de kilometri sud de Tripoli, determinând zeci de familii să părăsească zonele de luptă, potrivit unei surse de securitate.

Peste 9.500 de persoane au fost nevoite să plece ca urmare a luptelor din apropiere de Tripoli, jumătate din acestea în ultimele două zile, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

Comunitatea internațională, divizată

Guvernul de Uniune Naţională (GNA) de la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională, a îndemnat vineri Consiliul de Securitate al ONU să acţioneze pentru a opri ofensiva asupra capitalei libiene lansată de mareşalul Khalifa Haftar, exprimând în acelaşi timp regretul în legătură cu divizarea comunităţii internaţionale, scrie Agerpres.

„Vrem o intervenţie politică, nu militară”, a declarat presei ministrul afacerilor externe al GNA, Mohamad Tahar Siala. El şi-a exprimat speranţa că ONU, prin Consiliul de Securitate, va reuşi să oprească forţele care atacă capitala şi să convingă statele care le susţin să îşi schimbe poziţia. În opinia sa, Consiliul de Securitate trebuie să ceară forţelor loiale mareşalului Haftar „să se retragă pe poziţiile anterioare atacului” asupra capitalei. 

„Sunt diviziuni în cadrul comunităţii internaţionale. Ele sunt clare, fie că este vorba de Consiliul de Securitate sau de alte organizaţii regionale cum ar fi Liga Arabă, Uniunea Africană sau Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul de externe libian.

Mohamad Tahar Siala a deplâns faptul că în cursul a două reuniuni desfăşurate în ultimele zile „Consiliul de Securitate nu a reuşit să se pună de acord asupra unui comunicat sau a unei rezoluţii”.

Întrebat despre sprijinul anumitor state pentru mareşalul Haftar, Siala a răspuns că „GNA menţine un contact regulat cu statele care susţin cele două tabere”, fără a numi vreo ţară.

Armata Naţională Libiană (ANL) condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul Libiei, a declanşat pe 4 aprilie o ofensivă prin care urmăreşte să ocupe capitala libiană, unde se află sediul GNA.

Mareşalul Haftar este susţinut de diverse ţări din Golf: Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Arabia Saudită, unde a și fost primit, la sfârşitul lunii martie, de către însuși regele Salman. De asemenea, Rusia a blocat la un moment dat adoptarea unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi îndemnat forţele mareşalului libian Khalifa Haftar să îşi oprească înaintarea spre Tripoli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita