Ultimul editorial al jurnalistului saudit dispărut. Ce scria Khashoggi despre Arabia Saudită

Data actualizării: Data publicării:
Jurnalistul saudit dispărut, Jamal Khashoggi, împreună cu logodnica sa
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, împreună cu logodnica sa

SUA îî cere Turciei înregistrarea video a morții jurnalistului dispărut în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, Jamal Khashoggi. „Am cerut să ne fie prezentată filmarea, dacă ea există”, a declarat președintele american Donald Trump, relatează BBC News.

Jurnalistul saudit dispărut, Jamal Khashoggi, împreună cu logodnica sa

Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit, a dispărut pe 2 octombrie în consulat, unde mersese pentru a ridica niște acte necesare căsătoriei. The Washington Post a publicat joi ultimul editorial scris de jurnalistul dispărut, în care acesta vorbea despre importanța unei prese libere în Orientul Mijlociu.

„Trebuie să accept faptul că astea sunt ultimele sale cuvinte, ultimele pe care eu le voi edita pentru The Post. Este un editorial care cuprinde perfect dedicarea și pasiunea lui pentru libertate în lumea arabă. O libertate pentru care și-a dat viața, din câte se pare”, a declarat Karen Attiah, editor la Washington Post.

„Guvernele din țările arabe au avut libertatea de a pune pumnul în gura presei tot mai des. Era o vreme când jurnaliștii credeau că internetul va elibera informațiile și va descuraja cenzura și controlul asociate cu presa scrisă. Însă aceste guverne, a căror existență depinde de controlul informațiilor, au blocat în mod agresiv internetul. Au arestat reporteri și au pus presiune pe publicitari să sancționeze unele publicații. [...]

Lumea arabă are nevoie de o viziune modernă asupra mediei tradiționale și transnaționale, astfel încât cetățenii să fie informați despre evenimentele care au loc la nivel global. Suntem afectați de sărăcie, management deficitar și educație slabă. Prin crearea unui forum independent și internațional, izolat de influențele guvernelor naționaliste care fac o propagandă a urii, oamenii din lumea arabă ar putea rezolva mai eficient problemele cu care se confruntă societatea din care fac parte”.

Dispariția lui Jamal Khashoggi a pus SUA într-o poziție inconfortabilă. În ultimele decenii, SUA și Arabia Saudită au avut legături strânse, în ciuda încălcărilor repetate ale drepturilor omului de către saudiți.

Turcia a acuzat Arabia Saudită că l-a asasinat pe Jamal Khashoggi în consulat, prin intermediul unei echipe de 15 saudiți, și că trupul jurnalistului a fost apoi dezmembrat, lângă biroul consulului general. În sprijinul acestor afirmații, oficialii turci au declarat că au înregistrări audio și video care dovedesc asasinatul, în care se aude cum jurnalistul țipă disperat. Înregistrările ar cuprinde și conversațiile dintre presupușii asasini.

„Nu sunt sigur dacă există o înregistrare, probabil că da, probabil că există. Nu încercăm să acoperim Arabia Saudită, vrem doar să știm ce s-a întâmplat”, a declarat Donald Trump, după ce a fost criticat că le ia apărarea saudiților.

Președintele SUA a adăugat că „adevărul va ieși la iveală până la sfârșitul săptămânii”.

Ce conțin înregistrările în cazul dispariției jurnalistului saudit

Anchetatorii turci susțin că înregistrările audio pe care le au provin de la smartwatch-ul pe care Jamal Khashoggi îl purta în momentul în care a intrat în consulat. Tot ce a fost înregistrat a fost apoi trimis automat atât spre telefonul jurnalistului, care rămăsese la logodnica lui, cât și spre contul său iCloud.

Un înalt oficial a oferit detalii cumplite despre modul în care ar fi fost asasinat jurnalistul saudit.

Percheziții la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul

Anchetatorii turci au desfăşurat miercuri o a doua percheziţie la consulatul saudit, situat în districtul Levent din Istanbul, după ce marţi efectuaseră o operaţiune similară.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian , președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că în timpul percheziționării consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul, autoritățile turce au descoperit că în unele zone din clădire ar fi fost proaspăt vopsite și că poliția ar fi găsit, de asemenea, și materiale toxice.

Agenţia de presă turcă Anadolu a difuzat joi dimineaţă imagini cu echipa de legişti care transportau mai multe genţi şi cutii cu probe strânse de la reşedinţa consulului saudit la Istanbul. Echipa de experţi a intrat miercuri seară în reşedinţă, la o zi după ce consulul general al Arabiei Saudite la Istanbul, Mohammad al-Otaibi, a părăsit Turcia cu un zbor de linie.

Percheziţiile de miercuri au avut loc la o zi după ce secretarul de stat american Mike Pompeo s-a întâlnit, la Ankara, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu. Pompeo discutase deja cu autorităţile saudite, la Riad, despre cazul dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”