Video Mărturii din infern. Ce spun oamenii evacuați din Mariupol, după ce au stat ascunși două luni în uzina Azovstal

Data publicării:
o femeie pe punctul de a izbucni in plans, tine o mana la gura si in cealaltă mana niste pantofi
156 de persoane au fost evacuate din uzina Azovstal din Mariupol și au ajuns în siguranță la Zaporojie Foto: Profimedia Images

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat, marți seara, că 156 de persoane au fost evacuate cu succes din uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, unde se adăposteau de săptămâni, și au ajuns în siguranță în Zaporojia.

„Avem în sfârșit rezultatul, primul rezultat al operațiunii noastre de evacuare de la Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de foarte mult timp. A fost nevoie de mult efort, de negocieri îndelungate și de diverse medieri. Astăzi, 156 de persoane au ajuns în Zaporojia. Femei și copii. Aceștia se aflay în adăposturi de mai bine de două luni. Imaginați-vă! Acum, acești oameni sunt complet în siguranță. Vor primi ajutor”, a anunțat președintele ucrainean.

„Cu toate acestea, trupele rusești nu respectă acordurile de încetare a focului. Continuă loviturile masive la Azovstal. Încearcă să ia cu asalt complexul. Dar mi s-a spus de multe ori că nimeni nu poate fi salvat. Că este imposibil. Și astăzi sunt 156 de oameni în Zaporojia. Aceasta nu este încă o victorie, dar este deja un rezultat. Și cred că există o șansă de a-i salva și pe ceilalți oameni ai noștri”, a transmis Zelenski în mesajul său transmis, ca de obicei, la încheierea zilei.

„Putem începe o viață de la zero. Dar nu vreau asta. Viața mea dinainte era atât de frumoasă!”

Civilii care au fost evacuați de la Mariupol sunt afectați fizic, dar mai ales psihic. Unii dintre ei și-au împărtășit primele gânduri când au ajuns în siguranță la Zaporojia.

Așa cum spunea o fată, putem începe o viață de la zero. Dar eu nu vreau să fac asta! Viața mea dinainte era atât de frumoasă, de ușoară...” spune o tânără care se numește Tatiana.

Este mărturia unuia dintre oamenii salvați din combinatul de la Azovstal. După două luni în care au stat ascunși în subteran, fără să vadă lumina soarelui și cu prea puțină apă și mâncare, acești ucraineni și-au găsit acum salvarea.

„Ni s-a spus că adăpostul nostru nu va rezista la o lovitură directă, că vom fi îngropați de vii acolo, că va fi o groapă comună... eram conștienți cu toții că nu va veni nimeni să ne salveze”, povestește Elina Țibulcenko, și ea evacuată din subteranele uzinei Azovstal.

„Atunci când am văzut steagurile Ucrainei și pe unul dintre cunoscuții mei, pe Stepan Grigorievici, mi-am dat seama că suntem aproape. Acum trebuie să-mi revin, nu știu cât timp va dura asta”, mărturisește Alina Kozițkaia.

Aproximativ 100 de mii de oameni mai sunt în Mariupol.

„Mă trezesc dimineața și plâng. Plâng și seara. Nu știu unde să mă duc. Nu sunt sigură. Totul e distrus, totul e devastat. Unde să meargă oamenii? Stau aici cu copiii mici”, spune o femeie. Stă pe o bancă rămasă încă intactă, în fața unui bloc distrus, undeva în oraș, în timp ce pe fundal se aud zgomotele bombardamentelor de la uzina Azovstal din Mariupol.

După evacuarea civililor din combinat, acesta a devenit însă din nou ținta rușilor, care au declanșat un asalt inclusiv cu trupe la sol.

„Un asalt puternic asupra combinatului Azovstal se desfășoară în aceste momente. Rușii folosesc vehicule blindate, tancuri, un număr mare de soldați și încearcă să ducă la capăt un asalt amfibiu. Cerem ca civilii aflați aici să fie evacuați de urgență și duși într-un loc sigur”, a transmis Sviatoslav Palamar, comandant al regimentului Azov.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri