Ministrul italian al Apărării: Aderarea la proiectul „Belt and Road” al Chinei a fost o decizie „nesăbuită şi îngrozitoare”

Data publicării:
Guido Crosetto, ministrul italian al Apararii
Crosetto a afirmat că inițiativa a făcut prea puțin pentru a stimula exporturile Italiei, făcând din China singurul câștigător. FOTO: Profimedia Images

Italia a luat o decizie „nesăbuită şi îngrozitoare” atunci când s-a alăturat Iniţiativei Belt and Road (BRI) a Chinei în urmă cu patru ani, deoarece s-a dovedit că în loc să stimuleze exporturile, a triplat de fapt importurile, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, într-un interviu, potrivit BBC.

Crosetto a afirmat că inițiativa a făcut prea puțin pentru a stimula exporturile Italiei, făcând din China singurul câștigător.

China a declarat anterior că ambele națiuni au înregistrat „rezultate fructuoase” ca urmare a BRI.

Italia a devenit prima economie dezvoltată care a aderat la BRI în 2019 - o mișcare criticată de aliații săi occidentali.

Programul global de investiții are în vedere conectarea Chinei cu Europa și dincolo de aceasta prin reconstruirea vechii rute comerciale a Drumului Mătăsii.

În cadrul acestuia, China oferă finanțare pentru proiecte majore de infrastructură în întreaga lume, în încercarea de a accelera accesul mărfurilor chinezești pe piețele mai îndepărtate.

Criticii consideră că este un instrument prin care China își extinde influența. Atât UE, cât și SUA și-au exprimat îngrijorarea atunci când Italia a decis să se alăture acestui program, în urmă cu patru ani.

„Decizia de a adera la noul Drum al Mătăsii a fost un act improvizat și atroce, care a crescut exporturile chinezești către Italia fără a avea același efect asupra exporturilor italiene către China”, a declarat Crosetto pentru ziarul italian Corriere della Sera.

Italia trebuie să găsească o modalitate de a ieși din acord fără a deteriora relațiile cu Beijingul

El a spus că Italia trebuie acum să găsească o modalitate de a ieși din acord fără a deteriora relațiile cu Beijingul.

„Problema astăzi este: cum să ne retragem din BRI fără a afecta relațiile cu Beijingul. Pentru că este adevărat că China este un concurent, dar este și un partener”, a spus  Crosetto.

Întrucât Beijingul a devenit din ce în ce mai asertiv pe scena mondială, Italia va trebui să se gândească cum să se retragă „fără a produce dezastre”, a spus el.

A existat o discuție intensă cu privire la posibilitatea ca Italia să rămână în BRI încă din luna mai, când premierul Giorgia Meloni a declarat că dorește să discute cu China despre o eventuală retragere.

Acesta urmează să fie reînnoit automat în martie 2024, dacă Italia nu face o cerere oficială de retragere până în luna decembrie a acestui an.

Ministerul chinez de Externe a declarat anterior că, în opinia sa, „China și Italia ar trebui să își exploreze în continuare potențialul de cooperare” în cadrul BRI și „să consolideze cooperarea reciproc avantajoasă pentru a căuta rezultate mai fructuoase în materie de cooperare”.

În comentariile citate în ediția în limba engleză a ziarului Global Times, afiliat la stat, în luna mai, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Wang Wenbin, a adăugat că cele două națiuni au înregistrat „rezultate fructuoase” în multe domenii ca urmare a BRI.

De atunci, Beijingul a lansat o campanie diplomatică pentru a încerca să convingă Italia să reînnoiască acordul, trimițând oficiali de rang înalt în această țară pentru a face lobby în favoarea sa.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita