Ungaria va avea port la Marea Adriatică. Guvernul lui Viktor Orban a decis acum câțiva ani să investească în proiectul din Trieste

Data actualizării: Data publicării:
Viitorul port ungar din Trieste. Foto- Facebook:Magyar Levente
Viitorul port ungar din Trieste. Foto- Facebook: Magyar Levente

Ungaria, deși este o țară fără ieșire la mare, a început construcția propriului port în orașul italian Trieste de la Marea Adriatică, proiectul fiind pregătit de mulți ani, relatează site-ul 444.hu. Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ungariei, Levente Magyar, a anunțat că a început oficial construcția portului, care ar urma să funcționeze la capacitate maximă până în 2028.

Guvernul de la Budapesta a fost ghidat de raţiunea economică atunci când, în anul 2018, a decis să investească în acest proiect - a declarat, joi, Levente Magyar, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI, cu ocazia vizitei pe şantierul de construcţie, scrie hirado.hu.

Construcţia portului unguresc începe cu realizarea unei secţiuni extinse de chei şi cu umplerea unei suprafeţe de 50.000 de metri cubi, pe un teren din nordul Italiei, aflat în proprietatea statului ungar. Conform planurilor, portul va funcţiona la capacitate maximă până în anul 2028 şi va deservi exporturile de mărfuri ale Ungariei – a precizat oficialul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acesta a detaliat că, într-o primă etapă, se va construi o secţiune de chei de 250 de metri şi o suprafaţă în mare de 50.000 de metri cubi, iar ulterior această infrastructură va fi extinsă cu încă 400 de metri, astfel încât Ungaria va dispune în total de 650 de metri de chei la Marea Adriatică. Pe lângă aceasta, sunt disponibile 30 de hectare pentru dezvoltare, unde vor fi construite un mare centru logistic şi alte facilităţi necesare operaţiunilor maritime.

Magyar Levente a relatat, de asemenea, că a purtat negocieri importante cu reprezentanţii Guvernului italian, inclusiv cu Edoardo Rixi, subsecretar de stat responsabil pentru infrastructură şi transport, care a sprijinit constant procesul de înfiinţare a portului şi contribuie la facilitarea acestuia. Proiectul va permite ca, în câţiva ani, exportatorii şi companiile din Ungaria să fie mai competitive pe piaţa globală.

Secretarul de stat de la Budapesta a subliniat că Ungaria exportă anual bunuri fizice în valoare de aproximativ 60.000 de miliarde de forinţi (149,24 miliarde euro), iar o mare parte dintre aceste mărfuri părăsesc Europa pe cale maritimă.

„Dacă o ţară nu are ieşire la mare şi nu dispune de propriile capacităţi portuare, aceasta va fi mereu dependentă de alţii. Dorim să schimbăm această situaţie, deoarece Ungaria, fiind al 34-lea exportator din lume, trebuie să deţină infrastructura necesară pentru a se integra eficient în lanţurile globale de aprovizionare, pentru a crea locuri de muncă, pentru a creşte eficienţa exporturilor şi pentru a sprijini activitatea companiilor ungare ”– a declarat Levente Magyar.

„La 107 ani de la pierderea portului ungar din Rijeka, Croația, statul nostru va avea din nou propria infrastructură maritimă”, a spus el, potrivit 444.hu.

În urmă cu mai bine de cinci ani și jumătate, Ungaria a anunțat planurile de a construi un port la Trieste și a luat acest teritoriu la câteva sute de kilometri de propria graniță într-o concesiune timp de 60 de ani pentru a avea propria infrastructură pe mare.  Levente Magyar a menționat că acest proiect va crea „oportunități semnificative pentru economia maghiară” și va simplifica logistică pentru exporturile către piețele externe. Prin port vor putea trece aproximativ 2,5 milioane de tone de marfă pe an.

Politicianul a amintit că Ungaria a pierdut accesul la mare odată cu înfrângerea în Primul Război Mondial. La sfârşitul anului 1918, trupele iugoslave au ocupat portul Fiume (Rijeka), iar de atunci Ungaria nu a mai avut ieşire la mare. Aceasta este o situaţie care acum se va schimba – a afirmat oficialul.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se redeschide o mină legendară din România. Mineralul extras de aici este rar și foarte căutat în lume
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
O discuție „picantă”. Lady Gaga abia și-a putut stăpâni lacrimile la „Hot Ones”. Când a fost tentată să...
Film Now
Jennifer Coolidge recunoaște că obsesia pentru bărbații „indisponibili” i-a afectat cariera: „Am mari...
Adevarul
O mină în ruină din România va fi repornită cu 200 de milioane euro. Din interior se extrage un mineral rar...
Newsweek
Ce se întâmplă dacă la Mica Recalculare iei pensie mai mică decât cea de azi? Pierd pensionarii bani
Digi FM
Secretul pe care Dan Negru l-a ascuns timp de 30 de ani. Ce a făcut în anii ’90 prezentatorul de televiziune
Digi World
Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, pericolele...
Digi Animal World
Animal misterios surprins în Florida. Cum apare creatura pe camerele de supraveghere
Film Now
Helen Mirren îl șochează pe Harrison Ford cu o mărturisire total neașteptată: Ei bine, situația a devenit și...
UTV
Megan Fox a devenit mamă pentru a patra oară! Actrița și Machine Gun Kelly, părinți în mijlocul unui scandal