Video Navalnîi povestește că în fiecare dimineață, la ora 05:00, este forțat să-l asculte pe cântărețul care îl laudă pe Putin

Data publicării:
Dizidentul rus Alexei Navalîi participă prin videoconferință la o înfățișare în fața tribunaului, din celula sa din Pokrov, pe 24 mai 2022.
Alexei Navalnîi . Foto: Profimedia Images

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, care se află în detenţie, s-a plâns că a fost otrăvit, agresat şi privat de îngrijiri medicale adecvate. E a dezvăluit că se confruntă cu o nouă provocare: este forţat să asculte o cunoscută melodie pop pro-Putin în fiecare dimineaţă, la ora 05:00 ,relatează Reuters.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, un fost avocat care a devenit cunoscut în urmă cu mai bine de zece ani prin faptul că a ironizat elita preşedintelui Vladimir Putin şi a adus acuzaţii de corupţie pe scară largă, se află în prezent într-o închisoare aflată la aproximativ 60 km nord de Cercul Polar.

Condamnat să rămână în închisoare până la vârsta de 74 de ani, în baza unor acuzaţii despre care spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică, Navalnîi spune că regimul său de detenţie presupune acum ca în fiecare dimineaţă să asculte imnul naţional al Rusiei, după care i se pune melodia „Eu sunt rus”, un cântec patriotic interpretat de celebrul cântăreţ pro-Putin „Şaman”.

Şaman, al cărui nume real este Iaroslav Dronov, a profitat de valul de patriotism alimentat de război pentru a deveni un element de bază la televiziunea de stat şi este una dintre celebrităţile care îl propune oficial pe Putin pentru a candida din nou la preşedinţie în martie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cântecul său emblematic, pe care îl interpretează uneori îmbrăcat într-o ţinută de piele neagră cu o banderolă de braţ în culorile steagului rusesc, „Eu sunt rus”, vorbeşte despre cum ruşii nu pot fi „distruși”, „merg până la capăt” şi au sângele părinţilor lor.

Artistul în vârstă de 32 de ani a stârnit controverse în noiembrie, când a simulat declanşarea unei bombe nucleare la un concert difuzat de televiziunea de stat, apăsând un buton roşu într-o valiză nucleară falsă, înainte ca în jurul său să izbucnească focuri de artificii.

Într-un mesaj pe X facilitat de colaboratorii săi, Navalnîi a descris o rutină matinală suprarealistă: „Cântăreţul Şaman a ieşit în evidenţă când eu eram deja în închisoare, aşa că nu am putut nici să-l văd, nici să-i ascult muzica. Dar ştiam că a devenit principalul artist al lui Putin. Şi că principalul său cântec este „Eu sunt rus”. Bineînţeles că eram curios să îl ascult, dar unde puteam să îl ascult în închisoare? Şi apoi m-au adus la Iamal (locul unde se află închisoarea sa din Arctica). Şi aici, în fiecare zi, la ora 5 dimineaţa, am auzit comanda: „Ridică-te!”, urmată de imnul naţional rusesc şi, imediat după aceea, se cântă al doilea cel mai important cântec al ţării - „Eu sunt rus”, cu Şaman”, a povestit Navalnîi.

„Deci, închipuiţi-vă imaginea: Districtul Autonom Iamal-Neneţ (închisoarea sa - n.r.). Noaptea polară. În cazarma pentru infractorii dintr-o colonie cu regim special, A. Navalnîi, condamnat la 19 ani de închisoare, pe care propaganda Kremlinului se chinuie să-l spele de ani de zile pentru că a luat parte la mitinguri ruseşti, face exerciţii pe cântecul „Eu sunt rus”, care îi este difuzat ca o lucrare educativă în scop corecţional. Ca să fiu sincer, încă nu sunt sigur că înţeleg corect ce sunt post-ironia şi meta-ironia. Dar dacă nu e asta, atunci ce este?”, conchide Navalnîi cu umor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita