Video O nouă confruntare aeriană între Rusia și SUA pe cerul Siriei. Un avion al Moscovei a avariat o dronă americană

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2023-07-25 213738
Un avion de luptă rusesc s-a apropiat „periculos” de mult de o dronă americană MQ-9 Reaper și i-a avariat elicea cu rachetele de semnalizare. Foto: captură video US AFCENT/ Twitter

Elicea unei drone americane din Siria a fost grav avariată de un avion rusesc care a aruncat rachete de semnalizare asupra ei, în timp ce zbura „periculos” de aproape, transmite Armata SUA. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Armata americană a acuzat avioanele rusești de „nepăsare flagrantă față de siguranța zborului”, potrivit BBC.

Incidentul, care a avut loc duminică, este cel mai recent dintr-o serie de interceptări care au avut loc între aparatele de zbor rusești, americane și chinezești. 

În vreme ce Rusia nu a comentat ultimul incident, la începutul acestei săptămâni a acuzat avioanele și dronele americane, precum și pe cele ale aliaților, de „violarea spațiului aerian al Siriei”. 

De asemenea, Moscova a acuzat SUA și aliații că au încălcat protocoalele care au fost stabilite în 2019 pentru a evita confruntările pe cerul Siriei. 

Într-un comunicat publicat marți, armata americană a afirmat că avionul de luptă rusesc a hărțuit drona în timp ce aceasta se afla duminică într-o misiune împotriva Statului Islamic. 

Comandamentul Central al forțelor americane - care supraveghează operațiunile din Orientul Mijlociu - a declarat că avionul „a lansat rachete de semnalizare direct deasupra, cu doar câțiva metri de separare între aeronave”. 

În ciuda faptului că a fost avariată, drona MQ-9 Reaper a putut fi dirijată de la distanță înapoi la baza sa, potrivit Armatei SUA. 

Locotenentul general Alex Grynkewich, de la Comandamentul Central, a declarat: „Facem apel la rușii din Siria să pună capăt imediat acestui comportament nechibzuit, neprovocat și neprofesionist”. 

Forțele americane continuă să desfășoare în mod regulat misiuni aeriene și terestre alături de forțele aliate în Siria și Irak. 

Numai în luna iunie, forțele americane au efectuat 37 de misiuni care s-au soldat cu 13 agenți ai Statului Islamic uciși și 21 reținuți, potrivit armatei americane. 

Aceste misiuni, spun comandanții americani, au fost din ce în ce mai mult hărțuite de avioane rusești. 

Pe 7 iulie, de exemplu, armata americană afirmă că forțele rusești au „bâzâit” o altă dronă americană timp de două ore, cu puțin timp înainte ca avionul fără pilot să ucidă un lider al SI în estul Siriei. 

La mai puțin de două săptămâni mai târziu, la 16 iulie, un avion rusesc a zburat aproape de un avion de supraveghere american cu echipaj, forțându-l să zboare prin turbulențele din urma rușilor și punându-i în pericol pe cei patru membri ai echipajului, au declarat SUA. 

Incidente similare - inclusiv cel puțin o coliziune între o dronă rusă și un avion american - au mai avut loc în Marea Neagră și în Marea Baltică. 

Alte interceptări similare au fost raportate și între avioanele americane, canadiene și chineze care operează în Pacific.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita