O profesoară a descoperit că un student din cinci a folosit un chatbot ca să-și scrie lucrările de evaluare

Data publicării:
chatbot pe ecranul unui laptop
O profesoară a descoperit că un student din cinci a folosit un chatbot ca să-și scrie lucrările de evaluare. Foto: Profimedia

Un lector în comunicații de la Universitatea australiană Deakin a detectat utilizarea de chatboți în aproape o cincime din lucrările studenților. Această descoperirea alimentează temerile că utilizarea tehnologiei artificiale pentru a copia la examene este larg răspândită, relatează The Guardian.

Din cele 54 de lucrări postuniversitare pe care le-a notat Sally Brandon, 10 au avut „asistență semnificativă și detectabilă din partea unui bot” – cea mai mare rată din cei cinci ani în care Brandon a folosit software pentru a detecta roboții.

ChatGPT, cel mai nou chatbot devenit viral, a provocat îngijorare din cauza capacității sale de a evita instrumentele de detectare a plagiatului.

Software-ul folosit de Brandon detectează o serie de asistențe din partea boților, inclusiv softurile care ajută la îmbunătățirea textului generat de inteligența artificială.

Brandon așteaptă acum să vadă dacă rezultatele detectorului ei de chatboți vor fi considerate o încălcare formală a integrității academice.

Softul „încă învață și, cu cât ne jucăm mai mult cu el, cu atât învață mai mult. Problema este cum revizuiesc educatorii lucrările de evaluare în lumina acestei tehnologii – care nu va dispăreea – astfel încât să putem evalua în mod corect și precis competențele elevilor”, spune Brandon.

Dr. Anna Bunn, lector de drept la Universitatea Curtin, a spus că chatbotul va „revoluționa” educația, dar pare să fie mai precis în ceea ce privește răspunsurile centrate pe SUA.

Când a cerut chatbotului să răspundă la o întrebare privind un delict specific dreptului australian, au existat inexactități și referințe inventate.

Împingând tehnologia mai departe, ea i-a cerut să descrie recentul caz al Curții Supreme privind avortul din SUA. Setul de date actual pentru care este instruit ChatGPT expiră însă înainte de pronunțarea hotărârii, așa că chatbotul și-a cerut scuze și a spus că nu a găsit niciun caz cu acest nume.

„Există niște utilizări cu adevărat uimitoare chiar și pentru academicieni... dar mă îngrijorează. Va revoluționa modul în care evaluăm studenții. Voi încerca să mă axez pe evaluările orale”, a spus ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri