Foto „Peștera lui Aladin”. Ce au descoperit anchetatorii britanici în sediul unei celule rusești de spionaj care plănuia acte de sabotaj

Data actualizării: Data publicării:
Orlin Rusev
Orlin Rusev a pledat vinovat pentru acuzația de a fi șeful unei celule de spionaj rusești Foto: Poliția Metropolitană UK

Fotografiile cu încăperile unei pensiuni de pe litoralul Marii Britanii, care a devenit sediul unui grup de spionaj rusesc, arată o adevărată peșteră a lui Aladin” plină cu dispozitive de spionaj, informează The Times.

Poliția a petrecut șapte zile percheziționând hotelul Haydee de trei stele din Great Yarmouth, Norfolk, în urma unui raid, potrivit informațiilor transmise, joi, în cadrul unui proces desfășurat la Curtea Penală Centrală din Londra.

Un dormitor folosit ca birou de creierul rețelei infracționale din Marea Britanie, Orlin Rusev, în vârstă de 46 de ani, ar putea fi confundat cu camera unui adolescent.

Biroul lui Orlin Rusev plin cu dispozitive electronice
Biroul lui Orlin Rusev plin cu dispozitive electronice. Foto: Poliția Metropolitană UK

Dispozitive electronice, cutii și fișiere împrăștiate pe aproape fiecare centimetru de podea, birou și rafturi apar în fotografiile poliției prezentate juriului. O cameră de depozitare din apropiere conținea zeci de cutii de carton îngrămădite la întâmplare pe pereți și pe rafturi.

Poliția a recuperat 1.800 de dispozitive electronice și digitale din fosta pensiune cu 33 de camere în februarie 2023, împreună cu alte sute de articole din casele presupușilor membri ai rețelei din Londra.

Biroul lui Orlin Rusev plin cu dispozitive electronice.
Biroul lui Orlin Rusev plin cu dispozitive electronice. Foto: Poliția Metropolitană UK

Rusev a descris depozitul de echipamente de spionaj drept „Peștera lui Aladdin” și s-a lăudat că „a devenit Q”, comparându-se cu creatorul dispozitivelor de înaltă tehnologie folosite de James Bond.

Echipamentele recuperate au inclus dispozitive IMSI (identitate internațională de abonat mobil), care sunt folosite pentru interceptarea telefoanelor mobile.

Aparatele înmânate juriului pentru examinare au inclus trei dispozitive Imsi depozitate în recipiente de plastic negru de dimensiunea unei cutii mari de pantofi. Unul a costat 120.000 lire sterline, altul 40.000 de lire sterline și al treilea 15.000 de lire sterline. Al patrulea Imsi a fost în formă de kit, conținut într-o cutie de carton și a costat 850 de lire sterline.

Dsipozitiv IMSI recuperat din sediul celulei de spionaj
Dsipozitiv IMSI recuperat din sediul celulei de spionaj Foto: Poliția Metropolitană UK

Pensiunea a fost percheziționată în ziua în care rețeaua de spionaj trebuia să desfășoare dispozitivele Imsi într-o bază aeriană americană din Germania, unde credeau că forțele ucrainene erau antrenate să folosească rachete sol-aer Patriot în războiul împotriva Rusiei. Datele telefonice ar fi permis armatei ruse să urmărească trupele ucrainene care servesc în prima linie, potrivit instanței.

Procurorul Dan Pawson-Pounds a evidențiat câteva dintre celelalte elemente înregistrate într-un proces-verbal al poliției, privind „dispozitive tehnice de supraveghere”.

Acestea au inclus un „volum mare de tehnologie portabilă, cum ar fi înregistrarea video și audio”, ceasuri, pixuri, cravate, ochelari de soare și bijuterii. Camerele foto au fost, de asemenea, ascunse în sticle de apă și mouse-uri. Au existat, de asemenea, dispozitive de urmărire prin GPS și dispozitive de bruiaj.

Unele dintre dispozitive au fost fabricate, dar altele au fost realizate manual, inclusiv camere ascunse în pietre, conuri de pin, pălării, o poșetă, cutii de mâncare și o jucărie umplută.

Poliția a recuperat și dispozitive care au fost descrise ca „instrumente de hacking utilizate pentru a intercepta datele de comunicații digitale”.

Raportul poliției a înregistrat un „număr extraordinar de dispozitive mobile”, inclusiv 30 de telefoane Cubot de fabricație chinezească, care au o caracteristică specială care face ce face aproape imposibilă monitorizarea istoricului comunicațiilor.

Exista, de asemenea, o „gamă largă” de echipamente informatice, binoclu, echipamente de vedere pe timp de noapte, telemetru și markere UV.

Echipamentele folosite pentru „contramăsuri tehnice de supraveghere” au inclus scanere cu frecvență radio și detectoare de erori electronice pentru a verifica echipamentele desfășurate împotriva lor și camere cu imagini termice.

Haydee Hotel, locația unde își avea sediul celula de spionaj rusesc
Haydee Hotel, locația unde își avea sediul celula de spionaj rusesc Foto: Poliția Metropolitană UK

În pensiune s-au descoperit un pașaport britanic fals cu fotografia lui Rusev și numele Marko Humar, împreună cu pașapoarte false și cărți de identitate similare din Slovenia, Bulgaria, Grecia și Italia. A existat și un pașaport ceh fals cu numele și fotografia lui Jan Marsalek, 44 de ani, șeful rețelei din Moscova, care e pe fugă după o presupusă fraudă de 1,6 miliarde de lire sterline în Germania.

Rusev și mâna sa dreaptă, Biser Djambazov, în vârstă de 43 de ani, au recunoscut că au conspirat pentru a spiona în favoarea inamicului.

Djambazov locuia cu unul dintre presupușii agenți ai bandei, Katrin Ivanova, 33 de ani, într-un apartament din Harrow, nord-vestul Londrei, unde au fost găsite unele dintre dispozitivele electronice.

Articolele găsite în dormitorul lor includ un aparat de bruiaj radio de dimensiunea unui telefon mobil cu trei antene în partea de sus, cinci aparate de bruiaj de frecvență radio și un dispozitiv de decriptare. O percheziție desfășurată în una dintre camere a scos la iveală o dronă, un capac cu o cameră ascunsă și o sticlă de Cola „spion”.

Djambazov a fost arestat în timp ce era gol în pat cu o altă presupusă parteneră, Vania Gaberova, în vârstă de 30 de ani, la casa ei din Euston, centrul Londrei, unde au fost descoperite și alte obiecte.

Ambele femei, împreună cu fostul iubit al lui Gaborova, Tihomir Ivancev, în vârstă de 39 de ani, neagă acuzația de conspirație pentru spionaj. Se presupune că aceștia au fost implicați în operațiuni de supraveghere din întreaga Europă care vizează jurnaliști și disidenți.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cauza morții „Prințului adormit” zguduie opinia publică. Ce au dezvăluit medicii după 20 de ani
Digi FM
Unde ar putea fi înmormântat Felix Baumgartner. Familia cere discreție totală la ceremonie
Pro FM
Ce avere are Jaden Smith, la 27 de ani. Fiul actorului Will Smith e în topul celor mai bogaţi tineri din lume
Film Now
Bărbatul care i-a furat mințile lui Gwyneth Paltrow, în timp ce actrița avea o relație cu Brad Pitt: „Era...
Adevarul
Războinicul cazac: povestea nefardată a lui Oleksandr Usyk, campionul alungat din Crimeea ocupată de ruși
Newsweek
Familie de magistrați cu 50.000 lei/lună pensii speciale. Soțul are și 17.000 lei salariu de la stat
Digi FM
Dezvăluirea surprinzătoare a regelui Charles: "Sunt rudă cu Vlad Țepeș". Ce i-a povestit unui actor de la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Denise Richards, în mijlocul unui scandal de proporții. Soțul ei o acuză de infidelitate: „Plănuia să-și...
UTV
Mihaela Rădulescu, devastată de moartea lui Felix Baumgartner: „Sunt pierdută fără el. A murit făcând ceea ce...