Publicația de investigaţii Proekt a fost declarată „indezirabilă” în Rusia. Jurnaliştii săi sunt considerați „agenţi ai străinătăţii”

Data publicării:
Prima pagină a site-ul Proekt.
Prima pagină a site-ul Proekt. Foto: captură Proekt

Parchetul rus a clasat joi drept „organizaţie indezirabilă” reputata publicație de investigaţii Proekt, expunând-o unor amenzi grele, în timp ce mai mulţi dintre jurnaliştii acesteia au fost declaraţi „agenţi ai străinătăţii” de către justiţia rusă.

„Motivul acestei decizii ţine de faptul că activităţile (Proekt) prezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse”, subliniază Parchetul rus într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres.

Comunicatul cu această decizie a fost transmis Ministerului Justiţiei pentru ca Proekt să fie clasată oficial în registrul „organizaţiilor indezirabile”.

Ministerul a actualizat joi lista grupurilor şi indivizilor desemnaţi „agenţi ai străinătăţii”. Pe aceasta au fost incluşi cinci jurnalişti ai Proekt: Roma Badanin, Piotr Maniahin, Olga Ciurakova, Maria Jeleznova şi Iulia Lukianova.

Fondată în 2018, site-ul Proekt este cunoscut pentru investigaţiile sale asupra corupţiei elitelor ruse. A publicat inclusiv lungi anchete despre colaboratorii foarte bogaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

La sfârşitul lui iunie, au avut loc percheziţii la domiciliul mai multor jurnalişti ai Proekt, printre care redactorul-şef Roma Badanin.

Rusia foloseşte denumirea de „agent al străinătăţii” pentru a eticheta organizaţii finanţate din străinătate despre care spune că sunt angajate în activitatea politică. Termenul are o conotaţie negativă din epoca sovietică şi îi supune pe cei desemnaţi la o verificare birocratică suplimentară.

Această desemnare obligă site-urile vizate să publice o notă de 24 de cuvinte anunţând că sunt distribuite de o companie media ce „îndeplineşte funcţia de agent al străinătăţii”.

La începutul lunii iunie, site-ul rus de ştiri VTimes a anunţat că se închide după ce a fost desemnat „agent al străinătăţii” de către autorităţi luna trecută, în cadrul extinderii măsurilor de represiune împotriva mass-media critice faţă de Kremlin.

De asemenea, postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) plăteşte în prezent preţul pentru o astfel de decizie. Clasificat drept „agent al străinătăţii” din 2017, postul este vizat de o avalanşă de proceduri judiciare pentru că nu a afişat acest lucru pe site-urile sale sau că a făcut-o într-un mod neadecvat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita