Putin anunță că Rusia își suspendă participarea la tratatul de dezarmare nucleară New Start încheiat cu SUA. Reacția NATO și a SUA

Data actualizării: Data publicării:
Avioane rusești într-o bază militară
Avioane rusești într-o bază militară. Foto: Profimedia Images

Rusia își suspendă participarea la un tratatul New START cu SUA, care limita arsenalele lor nucleare, afirmă Vladimir Putin, potrivit Sky News. După anunțul liderului de la Kremlin, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că regretă decizia Rusiei.

„Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Putin în fața legislatorilor.

Tratatul de reducere a armelor strategice, care a fost semnat pentru prima dată în 1991, a limitat numărul de rachete balistice intercontinentale din SUA și Rusia. New Start este ultimul acord de arme nucleare rămas între Rusia și SUA.

Putin califică drept „total absurde” solicitările occidentale de a inspecta instalațiile nucleare controlate de Rusia. El spune că SUA și NATO declară direct că obiectivul lor este de a învinge strategic Rusia.

Liderul de la Kremlin a mai susținut Occidentul este fie „cinic, fie prost” în ceea ce privește abordarea sa față de controlul armelor și față de Rusia, potrivit The Guardian.

Putin a mai spus că relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat, iar „aceasta a fost inițiativa SUA”.

Președintele rus a spus că „pas cu pas au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”. Cu toate acestea, Putin a exclus posibilitatea ca Rusia să facă un prim atac nuclear. El a precizat că Rusia va efectua noi teste nucleare dacă SUA vor face acest lucru.

NATO regretă că Rusia îşi suspendă participarea la Tratatul New START

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că regretă decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la New START, tratatul nuclear bilateral pe care îl are Moscova îl are cu Washingtonul, singurul acord care mai este în vigoare în privinţa arsenalului nuclear. Stoltenberg a cerut Moscovei să respecte acordurile existente.

Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul. Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1550 de focoase de fiecare parte. 

Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

SUA declară că suspendarea tratatului cu Rusia este „iresponsabilă”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a numit decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la Tratatul New Start „nefericită și iresponsabilă”. „Vom urmări cu atenție pentru a vedea ce face Rusia de fapt. Desigur, ne vom asigura că, în orice caz, suntem pregătiți să asigurăm securitatea propriei noastre țări și a aliaților noștri”, a declarat șeful diplomației americane.

Mai mult, Blinken a lăsat ușa deschisă pentru reluarea negocierilor. „Rămânem pregătiți să vorbim oricând despre limitările strategice ale armelor cu Rusia, indiferent de ce se întâmplă în lume sau în relația noastră bileterală”, a spus secretarul de stat al SUA.

Citește și: Delirul lui Putin la un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina. „Ei au început războiul, iar noi am folosit forța pentru a-l opri”

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita