„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel către aliații NATO

Data actualizării: Data publicării:
Peter Szijjarto
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. Foto: Profimedia Images

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a avertizat, miercuri, că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi „cu adevărat periculoasă” şi cere aliaților să se abțină de la orice acțiuni sau declarații care ar „aduce mai aproape riscul unui război mondial”, relatează TASS

„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”, a declarat Szijjártó în interviul acordat agenţiei ruse de stat TASS, publicat miercuri, potrivit News.ro. „Prin urmare, vom face întotdeauna apel la toţi aliaţii şi colegii noştri să se abţină de la orice acţiuni sau declaraţii care ar putea aduce mai aproape riscul unui război mondial”, a asigurat el.

Szzijarto a fost luni în Rusia, la Soci, unde a participat la forumul Atomexpo, pe tema energiei nucleare, în condiţiile în care Ungaria construieşte o centrală atomică la Paks cu ajutorul Rusiei. Budapesta a rămas mai apropiată de Moscova decât orice alt membru al Uniunii Europene sau al NATO, Ungaria opunându-se în mod repetat trimiterii de bani şi arme către Kiev.

Comentariile lui Szijjarto vin după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luna trecută că posibilitatea trimiterii de trupe terestre occidentale în Ucraina nu ar trebui „exclusă”. Comentariile lui Macron au stârnit panică şi au fost ţinta unor reacţii de respingere imediată din partea majorităţii aliaţilor NATO - deşi nu toţi liderii europeni au condamnat mesajul său, notează POLITICO.

„Cuvintele contează”, a comentat Szzijarto pentru TASS. „Când vine vorba de posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, în numele unor state membre NATO, este cu adevărat periculos, pentru că nu vrem să ne confruntăm cu o ameninţare”, a spus el.

Premierul Viktor Orban a menţinut contactul cu liderul rus Vladimir Putin după invazia rusă din Ucraina, în urmă cu doi ani, şi l-a felicitat pe Putin pentru câştigarea alegerilor luna aceasta, deşi majoritatea democraţiilor occidentale le-a considerat în general ca fiind incorecte.

Szzijarto a dat asigurări că Ungaria îşi menţine deschise canalele de comunicare cu Rusia, adăugând că Putin şi Orban pot „purta discuţii în orice moment” dacă „este nevoie să interacţioneze unul cu celălalt”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri