Paradă militară în Rusia, de Ziua Victoriei. Putin: Ne vom apăra cu fermitate interesele naţionale GALERIE FOTO

Data publicării:
Victory Day military parade in Moscow
Parada militară anuală din Piața Roșie, de 9 mai. Foto: Agerpres / EPA / ANATOLY MALTSEV

Rusia îşi va apăra întotdeauna "cu fermitate" interesele naţionale, a declarat duminică preşedintele Vladimir Putin, la parada militară care marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste. Putin a denunţat întoarcerea în lume a ideologiilor rasiste şi "rusofobe", relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Rusia apără fără încetare dreptul internaţional. În acelaşi timp, ne vom apăra cu fermitate interesele naţionale şi vom asigura securitatea poporului nostru", a declarat Vladimir Putin, în faţa a sute de militari în uniformă în Piaţa Roşie.

Idei provenite de la nazism "sunt actualizate", a mai spus Putin, denunţând revenirea "unor discursuri rasiste, superiorităţii naţionale, antisemitismului şi rusofobiei".

Paradă militară în Piața Roșie

Parada militară anuală din Piața Roșie, de 9 mai. Foto: Agerpres / EPA / ANATOLY MALTSEV
Parada militară anuală din Piața Roșie, de 9 mai. Foto: Agerpres / EPA / ANATOLY MALTSEV

Peste 12.000 de militari, precum şi 190 de vehicule şi sisteme de armamente au început să defileze la sfârşitul discursului în faţa şefului statului şi unui public format din oficiali şi veterani pentru această paradă tradiţională care marchează victoria asupra nazismului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ceremoniile de 9 Mai din Rusia, care înseamnă defilări militare în principalele oraşe, sunt un moment de comuniune patriotică dedicat celor circa 20 de milioane de sovietici ucişi în timpul conflictului. Conform institutului de sondare a opiniei publice Vtsiom, pentru 69% dintre ruşi, aceasta este principala zi de sărbătoare a anului.

Abia după căderea URSS marea paradă militară din data de 9 mai din Piaţa Roşie a devenit un eveniment anual.

Vladimir Putin a plasat 9 Mai, în peste 20 de ani la conducerea ţării, în centrul politicii sale de putere, glorificând sacrificiul sovieticilor şi acuzând cu regularitate adversarii occidentali de "revizionism" istoric anti-rus prin încercarea de a minimaliza rolul URSS în înfrângerea lui Adolf Hitler.

"Poporul sovietic şi-a respectat jurământul sacru, a apărat patria şi a eliberat ţările Europei de ciuma brună", a spus el duminică.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri