Secretarul General al ONU spune că este „profund tulburat” de conflictul dintre Israel și militanții palestinieni

Data publicării:
Semnal luminos aruncat de armata israeliană în Gaza
Violențele și bombardamentele între militanții palestinieni și Israel continuă deja de o săptămână. Foto: Profimedia Images

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat puternic tulburat de numărul de victime ale conflictului din Gaza și de atacul israelian asupra unei clădiri care găzduia mai multe organizații de presă internaționale, a spus un purtător de cuvânt al acestuia, conform unui comunicat emis sâmbătă.

„Secretarul general este consternat de numărul crescând de decese ale civililor, inclusiv de moartea a 10 oameni din aceeași familie, printre care și copii, după un atac cu rachete în tabăra al-Shati din Gaza”, a spus purtătoarea de cuvânt a lui Guterres, Stephane Dujarric.

„Este, de asemenea, tulburat de distrugerea clădirii din Gaza care găzduia birouri ale unor organizații internaționale de presă dar și locuințe”, a adăugat Dujarric.

O clădire din Fâșia Gaza în care aveau sedii agenția internațională de presă Associated Press și televiziunea al-Jazeera a fost pusă la pământ, sâmbătă, în urma unui raid al aviației israeliene. Încă nu se cunoaște bilanțul acestui atac, dar cu o oră înainte de raid, rezidenții din clădirea cu 11 etaje au fost avertizați să se pună la adăpost. 

Al-Jazeera a difuzat imagini în care se vede cum turnul al-Jalaa - în care se aflau și alte birouri, dar și locuințe - se prăbușește la pământ într-un nor de praf și moloz. Cel puțin trei rachete au lovit clădirea.

Ostilitățile continuă

Între timp, militanții islamiști au lansat și ei rachete asupra Israelului, iar una dintre ele a aterizat în Tel Aviv, unde a ucis un om.

2.300 de proiectile a folosit în utima săptămână gruparea palestiniană, iar bilanțul cumulat al victimelor se apropie de 150. Printre ele, și opt copii din aceeași familie palestiniană, care ar fi murit după un atac asupra unei tabere de refugiați din Gaza.

Citiți șiSecretele Israelului: De 10 ani dezvoltă „Praștia lui David”, „Săgeata” și Iron Dome - sistemele inteligente de apărare

Conflictul a adus Israelul în poziția de a avea brusc perspectiva și unui alt conflict, cel mai periculos: este cel intern, între evrei și arabii israelieni.

Între timp, se intensifică eforturile diplomatice internaționale pentru a liniști spiritele. Statele Unite au trimis în zonă un emisar special.

Sâmbătă este ziua în care palestinienii comemorează al-Nakba, Ziua Catastrofei, iar forțele de securitate israeliene sunt în alertă pentru că este posibil să fie revolte în rândul populației arabe din Israel și în Fâșia Gaza. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri