SUA aprobă un nou acord pentru vânzarea de arme către Taiwan, în valoare de 100 de milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Tun autopropulsat M-109 A6 Paladin, modelul pe care SUA intenționează să-l vândă Taiwanului
Tun autopropulsat M-109 A6 Paladin văzut printr-un colimator. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au aprobat o vânzare de arme în valoare de 100 de milioane de dolari către Taiwan pentru a ajuta la consolidarea sistemelor de apărare antirachetă ale insulei, o decizie care cel mai probabil va deranja China. Aceasta este a doua vânzare de arme către Taiwan de la începutul mandatului președintelui Joe Biden.

Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate din SUA a confirmat luni acordul printr-un comunicat şi a precizat că acesta va contribui la îmbunătăţirea securităţii Taipeiului şi la menţinerea stabilităţii politice, echilibrului militar şi progresului în regiune.

Agenţia a mai transmis că acordul vizează sprijin tehnic şi mentenanţa sistemelor de apărare aeriană şi va permite „garantarea disponibilităţii de operaţiuni aeriene”.

Ministerul Apărării Naţionale din Taiwan şi-a exprimat gratitudinea pentru acceptul dat de SUA pentru această tranzacţie.

„Este a doua vânzare de arme către Taiwan de la venirea la putere a preşedintelui Joe Biden şi prima din acest an”, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei taiwaneze, Xavier Chang, citat într-un comunicat. „Aceasta reflectă alianţa trainică dintre Taiwan şi SUA”, a adăugat el, potrivit AFP și DPA, citate de Agerpres.

Ministerul taiwanez al Apărării Naţionale a precizat că se aşteaptă la o primă livrare în martie.

Prima mare vânzare de arme către Taipei din timpul administraţiei Biden datează din august, când s-a dat acordul pentru o livrare de 40 de obuziere autopropulsate M109A6 de 155 mm.

Noul acord cel mai probabil va irita China

SUA s-au angajat să sprijine legal capacităţile de apărare ale Taiwanului printr-o lege din 1979.

Noul acord pentru vânzarea de arme cel mai probabil va irita China, care consideră Taiwanul parte a teritoriului său, deşi insula are un guvern independent din 1949.

China a ameninţat că va prelua din controlul asupra insulei, chiar şi prin forţă dacă va fi nevoie.

Tensiunile dintre China şi Taiwan s-au amplificat recent, parţial din cauza incursiunilor tot mai numeroase ale avioanelor de luptă chineze în spaţiul aerian al insulei.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri