SUA resping pretențiile de suveranitate ale Chinei. Departamentul de Stat: „Strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internațională”

Data actualizării: Data publicării:
harta taiwan
China continuă să vadă Taiwanul ca pe o parte inseparabilă a teritoriului său. Foto: Profimedia Images

SUA au susținut marți afirmația Taiwanului potrivit căreia strâmtoarea care separă insula de China este o cale navigabilă internațională. Reuters notează că această poziție reprezintă o nouă respingere a pretenției Beijingului de a-și exercita suveranitatea asupra acestui pasaj strategic din Extremul Orient. 

Strâmtoarea Taiwan a fost o sursă frecventă de tensiuni militare de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii, care au înființat Republica Populară Chineză.

În ultimii ani, navele de război americane și, ocazional, cele ale unor națiuni aliate, precum Marea Britanie și Canada, au navigat prin strâmtoare, atrăgând furia Beijingului.

Luni, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că țara „are suveranitate, drepturi suverane și jurisdicție asupra Strâmtorii Taiwan” și a numit „o afirmație falsă atunci când anumite țări numesc Strâmtoarea Taiwan „ape internaționale”.

„Strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internațională, ceea ce înseamnă că Strâmtoarea Taiwan este o zonă în care libertățile în largul mării, inclusiv libertatea de navigație și de survolare, sunt garantate de dreptul internațional”, a transmis, într-un e-mail pentru Reuters, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, după o solicitare de a comenta poziția chinezilor.

Citește și: China poate ocupa Taiwanul, dar cu prețul unui carnagiu similar debarcării din Normandia și pierderi de peste 500.000 de militari

Lumea are „un interes permanent în a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și considerăm că acest lucru este esențial pentru securitatea și prosperitatea regiunii mai largi Indo-Pacifice”, a adăugat Price.

Oficialul american a reiterat preocupările SUA cu privire la „retorica agresivă și activitatea coercitivă a Chinei în ceea ce privește Taiwanul” și a declarat că Statele Unite „vor continua să zboare, să navigheze și să opereze acolo unde dreptul internațional permite, iar acest lucru include tranzitul prin strâmtoarea Taiwan”.

Mai devreme, marți, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Taiwan, Joanne Ou, a calificat poziția Chinei drept o „eroare”. Strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internațională, iar guvernul taiwanez sprijină navele de război americane care o tranzitează, a mai declarat Joanne Ou, conform Reuters.

Miercuri, premierul taiwanez Su Tseng-Chang a declarat că strâmtoarea nu este în niciun caz „o mare interioară a Chinei”. „Ambiția Chinei de a înghiți Taiwanul nu s-a oprit niciodată și nici nu a fost ascunsă. Strâmtoarea Taiwan este o zonă maritimă pentru libera navigație internațională”, a declarat Su Tseng-Chang reporterilor.

Citește și: China „nu va ezita niciun moment” să declanşeze un război dacă Taiwanul își declară independența

Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwan a declarat că guvernul de la Taipei „cooperează cu forțe externe pentru a amplifica această problemă”.

Acest lucru „dăunează intereselor compatrioților de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwan și trădează interesele națiunii chineze – este demn de dispreț”, a declarat la Beijing purtătorul de cuvânt al biroului, Ma Xiaoguang.

China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său și consideră insula ca fiind o parte inerentă a teritoriului chinez.

Taiwanul afirmă că China nu are dreptul de a vorbi în numele său sau de a revendica suveranitatea, spunând că doar poporul taiwanez își poate decide propriul viitor și că Republica Populară Chineză nu a controlat niciodată nicio parte a insulei.

Citește și: China devine mai agresivă, spune șeful Pentagonului: "Asistăm la creșterea activității militare provocatoare în apropierea Taiwanului"

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri