Avertisment FBI: Adepții QAnon pot provoca din nou violențe. Conspiraționiștii, supărați că previziunile lor nu s-au adeverit

Data actualizării: Data publicării:
semnul qanon si steagul sua cu cladirea capitoliului pe fundal
FBI avertizează că adepții QAnon pot provoca din nou violențe. Foto: Profimedia

FBI avertizează că adepții mișcării conspiraționiste QAnon ar putea provoca din nou violențe împotriva oponenților politici, din cauza frustrării că predicțiile lor nu s-au adeverit, scrie Reuters, citând un raport al agenției americane.

Adepții teoriei conspirației - potrivit căreia fostul președinte Donald Trump este un erou salvator, iar elita democraților este formată dintr-o cabală de pedofili sataniști și canibali - au jucat un rol major în asaltul asupra Capitoliului, pe 6 ianuarie.

Într-un raport distribuit membrilor Congresului, consultat de Reuters, FBI arată că experții agenției cred că unii dintre adepții predicțiilor privind răsturnările politice promovate pe site-uri QAnon sunt de părere că „nu mai pot avea încredere în plan”. 

Aceste predicții se referă la dezvăluiri despre implicarea democraților în rețele de trafic de copii, arestare lui Hillary Clinton și reinstalarea lui Donald Trump la Casa Albă.

Având în vedere că aceste predicții nu s-au materializat, raportul FBI avertizează că unii dintre adepții QAnon „probabil vor începe să creadă” că au o „obligație” de a trece de la „statutul de soldați digitali la violențe în lumea reală” împotriva democraților și „a altor opozanți politici”.

FBI atribuie cel puțin o parte din scăderea sprijinului pentru QAnon faptului că evenimentele previzionate de liderii mișcării - cum ar fi reinstalarea lui Donald Trump la Casa Albă - nu s-au petrecut, precum și eliminării pe scară largă a materialelor QAnon de pe platformele sociale.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri