Biden spune că Putin „a calculat greșit” invadând Ucraina, dar este un „actor rațional”

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden vorbește stând la birou.
Biden spune că Putin „a calculat greșit” invadând Ucraina, dar este un „actor rațional”. Foto: Profimedia

Președintele Joe Biden a declarat marți într-un interviu exclusiv pentru CNN că Vladimir Putin este un „actor rațional”, dar care, totuși, și-a apreciat greșit capacitatea de a invada Ucraina pentru a-i suprima poporul.

„Cred că este un actor rațional care a calculat greșit în mod semnificativ”, i-a spus Biden lui Jake Tapper, jurnalist CNN, după ce bombardamentele rusești asupra țintelor civile din Ucraina semnalau un punct de cotitură în războiul care durează de luni de zile.

Biden, înalții săi oficiali și liderii occidentali au petrecut ultimele luni dezbătând ce pași ar putea să facă Putin în timp ce trupele sale suferă pierderi jenante pe câmpul de luptă din Ucraina. Biden însuși a avertizat săptămâna trecută că riscul „Armaghedonului nuclear” este la cel mai înalt punct din ultimii 60 de ani.

Felul în care acționează și pașii pe care ar putea să-i facă Putin, au fost subiecte de dezbatere intensă, iar liderii lumii lucrează pentru a-i prezice următoarele decizii. Biden crede că Putin este rațional, și a caracterizat obiectivele liderului rus în Ucraina – pe care Putin le-a expus într-un discurs furios când a declanșat războiul în februarie – drept ridicole.

„Ascultă ce spune el. Dacă asculți discursul pe care l-a ținut după ce a fost luată acea decizie... A vorbit despre ideea că era nevoie ca el să fie liderul Rusiei, ca să-i unească pe toți vorbitorii de limbă rusă. Adică, doar cred că este irațional”, a spus Biden.

Mergând mai departe, Biden a spus că Putin a crezut în mod greșit că ucrainenii se vor supune invaziei ruse – o judecată greșită care a fost infirmată de rezistența acerbă din interiorul țării.

„Cred că discursul, obiectivele lui nu au fost raționale. Cred că s-a gândit că va fi primit cu brațele deschise, că la Kiev e Mama Rusia, și cred că a calculat greșit”, a spus Biden.

Într-adevăr, o contraofensivă lansată de Ucraina luna trecută a avut succes în recuperarea unei părți a teritoriului ocupat de ruși, inclusiv noduri critice de transport. Pierderile s-au dovedit cea mai recentă jenă majoră pentru Rusia, a cărei armată luptă de șapte luni.

Săptămâna aceasta, însă, Rusia a lansat unul dintre cele mai violente bombardamente de la invazia pornită la sfârșitul lunii februarie. Cel puțin 19 persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite în toată țara, până în Liov, în vestul țării, departe de zonele de război din estul și sudul Ucrainei.

Biden a vorbit cu Tapper la câteva ore după ce s-a întâlnit într-o videoconferință cu liderii statelor din G7, întâlnire în cadrul căreia președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat necesitatea de a consolida apărarea antiaeriană a țării sale pe fondul noilor bombardamente rusești.

Zelenski a spus la întâlnire că „eforturile comune de a crea un scut aerian pentru Ucraina” trebuie intensificate pe fondul unui val de atacuri rusești cu rachete de croazieră și drone.

Oficialii de la Casa Albă au spus că SUA sunt pregătite să întărească în continuare apărarea antiaeriană a Ucrainei, inclusiv prin sisteme de apărare antirachetă.

Cu toate acestea, atacul aerian intens al Rusiei asupra capitalei ucrainene Kiev și asupra infrastructurii civile a sugerat că Putin ar putea folosi noi tactici menite să terorizeze ucrainenii, pe măsură ce se apropie iarna.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri