Video Superportavionul Chinei urmează să fie lansat la apă. CNS Fujian se apropie de navele SUA ca dimensiuni și tehnologie

Data actualizării: Data publicării:
portavion fujian
Sursa foto: captură video South China Morning Post / Youtube

Noul portavion al marinei chineze, uriașul CNS Fujian, urmează să fie lansat la apă în 2023, a declarat unul dintre ofițerii navei într-un interviu pentru presa de stat.

Potrivit CNN, în interviul publicat marți de publicația de stat China Daily, căpitanul Qian Shumin nu a dezvăluit exact data la care portavionul va desfășura prima ieșire pe mare, spunând doar că "testele vor contribui la realizarea obiectivelor Armatei Republicii Populare Chineze cu ocazia centenarului".

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Centenarul la care se face referire va avea loc în 2027, acest an fiind anunțat de președintele Xi Jinping în octombrie drept termen pentru modernizarea armatei chineze.

CNS Fujian este cea mai mare navă de război construită vreodată de China și introducerea ei în serviciu este unul dintre obiectivele principala ale marinei chineze.

Nava a fost inaugurată cu mare fast pe 17 iunie, în timp ce se afla în ultimul stadiu de construcție pe un șantier naval din Shanghai.

Analistul Carl Schuster, un fost căpitan al marinei SUA, estimează că primele probe ale navei vor avea loc în primăvara.

"Având în vedere tehnologia și sistemele instalate pe Fujian, primele probe la apă vor fi desfășurate probabil în martie 2023 și vor fi teste de bază de funcționare și manevrare", a declarat Schuster. Acesta adaugă că primele probe vor dura între trei și șapte zile. Aceste probe vor fi primii pași într-o serie de teste care vor dura 18 luni și în urma cărora Fujian va deveni operațional până în octombrie 2024, mai spune Schuster.

Potrivit China Daily, cu o tonaj de 80.000, Fujian este cu 50% mai mare decât celelalte două portavioane ale marinei militare chineze și transformă China într-o țară deținătoare de superportavioane, unde se încadrează și portavioanele americane de 100.000 de tone din Clasa Nimitz.

Totodată, Fujian arată și posibilitatea Chinei de a dota o navă cu tehnologie pe măsura celei americane.

Celelalte două portavioane chineze, Liaoning și Shandong, se bazează pe tehnologie rusească depășită. Aceste două nave folosesc un sistem de lansare care presupune decolarea de pe o ramă înclinată, în timp ce portavioanele SUA folosesc sisteme avansată de catapultă. Nava CNS Fujian folosește un sistem de catapultă electromagnetică, asemănător cu cel deținut de SUA pe cel mai nou portavion al său, USS Gerald Ford.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta