Analiză The Guardian: „Misiune îndeplinită”? Ce impact are anunțul Rusiei că a finalizat „podul terestru” cu Crimeea în războiul din Ucraina

Data publicării:
Vladimir Putin și Serghei Șoigu
Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu. Foto: Profimedia Images

Kremlinul continuă să pună în aplicare planul de consolidare a controlului politic, social și militar în sudul Ucrainei după ce a declarat săptămâna aceasta că a pus la punct „podul terestru” dintre teritoriul rusesc și pensinsula anexată Crimeea, unul dintre principalele obiective ale invaziei declanșate de Putin acum mai bine de 100 de zile, scrie The Guardian.

Anunțul făcut de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a fost urmat de anunțul potrivit căruia traficul feroviar dintre zonele din sudul Ucrainei, ocupate de ruși, și granița cu Rusia a fost restabilit.

Cel puțin unul dintre transporturi a inclus vagoane încărcate cu cereale furate de ruși din silozurile din Melitopol, orașul cucerit de ruși la începutul războiului. Crimeea fusese ruptă de la rețeaua de căi ferate din Ucraina după ce a fost anexată de Rusia în 2014.

După ce nu a mai apărut în public o lungă perioadă în timpul războiului, Șoigu a promis că între Crimeea și Rusia va exista un „trafic vast”, anunțând că sute de kilometri de cale ferată au fost reparați.

Rusia își consolidează controlul asupra teritoriilor ocupate din Ucraina

Presupusa restaurare a serviciilor de transport feroviar care au fost țintite de sabotori ucraineni face parte din campania prin care Rusia își dorește consolidarea controlului social și birocratic în sudul Ucrainei în toate aspectele, de la oficializarea limbii ruse la înlocuirea administrațiilor locale și la introducerea de pașapoarte rusești.

Șoigu a mai anunțat și că apa curge din nou spre Crimeea prin Canalul Crimeei de Nord, care a fost blocat de ucraineni în 2014, cu toate că există rapoarte conform cărora canalul fusese deja redeschis de ceva timp.

Tren blindat Ucraina Crimeea
Serghei Șoigu a anunțat că traficul feroviar dintre zonele din sudul Ucrainei ocupate de ruși și granița cu Rusia a fost restabilit. Crimeea fusese ruptă de la rețeaua ucraineană de căi ferate după ce a fost anexată de ruși în 2014. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luna trecută un decret prin care simplifica procedura de obținere a pașaportului rusesc pentru locuitorii din regiunile de sud ale Ucrainei, din Zaporojie și Herson. O măsură similară a fost adoptată în 2019 pentru locuitorii republicilor autoproclamate din Donețk și Lugansk.

UE a anunțat deja că nu va recunoaște noile pașapoarte. Strategia Rusiei a făcut deja ca 800.000 de persoane din regiunea Donbas să primească pașapoarte rusești înainte de declanșarea invaziei din luna februarie.

Anunțul lui Șoigu aduce aminte de „momentul misiunii îndeplinite” al lui George Bush în privința războiului din Irak

Mathieu Boulègue, un expert de la centrul de cercetare Chatham House, a spus că anunțul Rusiei în legătură cu completarea „podului terestru” este foarte important pentru influențarea opiniei publice din Rusia în privința războiului.

„Realizarea unui pod terestru a fost un obiectiv de război declarat al Rusiei, dar să nu dăm prea multă atenție terminologiei. Este vorba de teritoriu ocupat”, a explicat Boulègue. „Pentru Kremlin, controlul teritoriului din sud are o importanță militară. O să o facă cu forța pentru că nu o pot controla politic.”

George Bush războiul din Irak
Anunțul Rusiei aduce aminte de „momentul misiunii îndeplinite” din discursul fostului președinte american George Bush care declara victoria în războiul din Irak, cu toate că situația de pe teren nu era deloc îmbucurătoare. Foto: Profimedia Images

Anunțul Rusiei este asemănător cu „momentul misiunii îndeplinite” din discursul fostului președinte american George Bush care declara victoria în războiul din Irak, potrivit lui Boulègue. „Este un semnal important, inclusiv prin prisma faptului că Șoigu a făcut anunțul. Este vorba de propagandă: să spui că totul merge conform planului.”

Boulègue suspectează și că anunțul ar putea semnala faptul că Rusia își dorește să facă trecerea spre finalul perioadei de „lupte intense de război”.

„Trebuie să se termine”, a spus Boulègue. „Nicio armată de așa o dimensiune și într-un teritoriu atât de contestat un poate să continue să lupte la o intensitate atât de mare pentru totdeauna așa că este inevitabil să fie o tranziție de la războiul de manevră la un război pozițional”.

Întrebarea cea mai importantă este: va putea Ucraina să elibereze regiunile ocupate de ruși? Cu toate că Kievul a lansat o contraofensivă în jurul Hersonului, până acum, câștigurile teritoriale au fost limitate.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri