A doua lovitură pentru extrema dreaptă din Spania într-o zi. Curtea constituțională menține legea eutanasiei

Data publicării:
medic taie firul unei perfuzii
Curtea constituțională a Spaniei menține legea eutanasiei. Foto: Profimedia

Curtea Constituțională a Spaniei a respins o contestație a partidului de extremă-dreapta Vox împotriva unei legi privind eutanasia aprobată în 2021. Este a doua lovitură pentru Vox într-o zi, după ce moțiunea sa de cenzură la adresa guvernului a eșuat în Parlament, relatează Reuters.

Cu 9 voturi pentru și 2 împotrivă, judecătorii curții au susținut proiectul de lege care a legalizat eutanasia și sinuciderea asistată pentru persoanele cu boli incurabile sau debilitante care doresc să-și pună capăt vieții.

Spania este a patra țară din Uniunea Europeană care a aprobat o lege pentru eutanasie.

Hotărârea Curțiii Constituționale a venit imediat după ce încercarea Vox de a-l înlătura pe prim-ministrul Pedro Sanchez printr-o moțiune de cenzură a eșuat. Aveau nevoie de 176 de voturi, dar au obținut doar sprijinul celor 52 de parlamentari Vox și al unui deputat independent.

Curtea Constituțională a precizat că și-a bazat decizia pe două articole constituționale care garantează dreptul fundamental la integritate fizică și morală, principiile demnității umane și libera dezvoltare a personalității.

Constituția protejează dreptul la autodeterminare care permite indivizilor să ia o decizie liberă, informată și conștientă cu privire la cum și când să moară în situații dovedite medical de boală terminală sau grav incapacitantă”, a scris judecătorul Ramon Saez.

Atât Vox, cât și Partidul Popular Conservator (PP) au votat împotriva proiectului de lege. Eutanasia este puternic contestată de Biserica Catolică, a cărei doctrină vede viața ca pe un dar divin care nu ar trebui scurtat prematur.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri