Germania, în fața unor decizii dificile în timpul mandatului lui Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
President Trump And German Chancellor Angela Merkel Hold Joint News Conference In East Room Of White House
Foto: Guliver/Getty Images

Încep să se separe apele între Germania şi Statele Unite. Devine din ce în ce mai greu pentru Angela Merkel şi elita germană să împiedice creşterea antiamericanismului. Poporul german nu l-a plăcut niciodată pe preşedintele american Donald Trump, iar reacţiile împotriva acţiunilor sale din ultimul timp sunt mai puternice decât oricând. E o situaţie complicată, în care se pare că intră şi România.

Se pare că indulgenţa germanilor şi-a atins limitele. În urmă cu doar câteva zile, cancelarul german, Angela Merkel, a izbucnit în cadrul unei conferinţe în oraşul german Munster - şi-a vârsat frustrarea în legătură cu preşedintele american Donald Trump. L-a criticat dur spunând că decizia acestuia privind acordul nuclear cu Iranul nu face decât să aducă nesiguranţă în relaţiile internaţionale.

„Terminarea acordului nuclear cu Iranul este o chestiune de mare îngrijorare și regret. Acest acord este rezultatul a 12 ani de muncă. Nu cred că este corect să ieşim dintr-o înțelegere care a fost convenită, care a fost votată în unanimitate în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Acest lucru pune la îndoială încrederea în ordinea internaţională”, a spus Angela Merkel.

Prin retragerea din acordul nuclear cu Iranul, Trump a aruncat Europa în nesiguranță și neliniște, notează un editorial dur din Der Spiegel.

Occidentul, așa cum e ştiut nu prea mai există. Relația cu Statele Unite nu poate fi numită în prezent una de prietenie și cu greu poate fi numită un parteneriat. Potrivit Bloomberg, președintele Donald Trump a reuşit să adopte un ton care ignoră 70 de ani de încredere. El dorește tarife punitive și cere supunere. Deja nu mai este o întrebare dacă Germania și Europa vor lua parte la intervenții militare străine în Afganistan sau în Irak. Întrebarea acum este dacă mai poate fi vorba despre o cooperare transatlantică în domeniul economiei, politicii externe sau de securitate. Iar răspunsul este simplu - Nu.

Acestea sunt cuvinte puternice, atrag atenţia jurnaliştii de la Bloomberg. Şi, chiar dacă în discursul cancelarului german Angela Merkel nu au existat semne privind dizolvarea alianței dintre Germania şi Statele Unite, ultima ediţie a revistei germane Der Spiegel invită Europa să se pregătească pentru o Americă post-Trump și să încerce să evite provocarea Washingtonului până atunci. Instituţiile germane par să creadă că cea mai mare problemă este Trump aşa că Europa ar trebui să aştepte până ce această problemă va dispărea.

O altă relaţie controversată ţine de apărare. Indiferent de câte ori Angela Merkel îi va spune lui Donald Trump că Germania intenționează să își majoreze cheltuielile de apărare la 2% din PIB, propunerea actuală a guvernului arată o creştere de doar 1,29% din PIB anul viitor. În plus, pe viitor estimează scăderi.

Cu toate acestea, alegătorilor germani nu le pasă prea mult de acest aspect. Potrivit celor mai recente cercetări privind perspectivele americanilor şi ale germanilor cu privire la relaţiile bilaterle, s-a constatat că, în timp ce americanii spun că relaţiile de securitate şi apărare sunt cel mai important aspect al relaţiei, pentru germani relaţiile economice şi valorile democratice au o semnificaţie mai mare. Practic, majoritatea germanilor cred că relaţia din Statele Unite şi Germania s-a înrăutăţit.

Germanii încep să îşi dea sema că ţara lor nu are foarte multe de câştigat de pe urma Statelor Unite. Majoritatea nu-și poate imagina o situație în care soldații americani ar trebui să-i apere pe germani împotriva agresiunilor. Şi întrucât diferența de valori dintre americani şi germani crește, beneficiile economice ale parteneriatului se reduc. Aşa că, antiamericanismul poate deveni o carte politică din ce în ce mai atractivă de jucat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita