Iohannis, despre un summit UE-Rusia: Sunt chestiuni pe care nu le putem tolera, dar sunt zone unde o colaborare ar fi benefică

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului European, că un summit UE-Rusia este necesar, fiind probleme comune care trebuie rezolvate, precum schimbările climatice, însă, în același timp, statele UE trebuie să-și exprime poziția față de “anumite chestiuni pe care nu le putem tolera”.

„Această chestiune o vom discuta în Consiliu și voi spune acolo prima dată opinia noastră. Sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate și clarificate în relația cu Federația Rusă, pentru că sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera, dar sunt anumite zone unde o discuție și o colaborare ar fi benefică, spre exemplu dacă vrem să avem un plan comun de combatere a schimbărilor climatice. Acolo trebuie să discutăm cu toții, este o problemă globală care ne privește pe toți. În acest context trebuie să avem abordări care sunt fezabile.

Discuția va fi una foarte complicată, pentru că părerile sunt foarte împărțite, dar este important să găsim o modalitate prin care putem să exprimăm cu multă fermitate poziția noastră bazată pe valori, dar, pe de altă parte, în chestiuni globale, să găsim un canal de comunicare”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat despre o posibilă participare mai largă la un astfel de summit, inclusiv România sau țările baltice, președintele a răspuns: “Cred că este cam devreme să discutăm despre format. Deocamdată discutăm chestiunile principiale”.

Germania și Franța au propus, miercuri, un summit comun al liderilor Uniunii Europene cu președintele rus, Vladimir Putin, într-o încercare de a îmbunătăți relațiile glaciale ale blocului european cu Rusia. Dacă se va materializa, o astfel de întâlnire ar fi prima din 2014, de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să stabilească un „contact direct” cu Rusia şi cu preşedintele rus Vladimir Putin. În acelaşi timp UE trebuie „să creeze mecanisme pentru a răspunde împreună şi unanim la provocările şi atacurile hibride” ale Moscovei, a adăugat Merkel.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri