Polonia l-a convocat pe ambasadorul regimului de la Minsk după ce Lukaşenko a acuzat Varșovia că vrea să anexe teritorii din Belarus

Data publicării:
Aleksandr Lukașenko în ședința Consiliului de Securitate al țării
Aleksandr Lukașenko în ședința Consiliului de Securitate al țării Foto: captură video

Polonia a anunţat joi că l-a convocat la sediul Ministerului său de Externe pe ambasadorul Belarusului pentru a protesta faţă de ''acuzaţii nefondate'', după ce potrivit presei belaruse preşedintele Aleksandr Lukaşenko a acuzat Varşovia că intenţionează să anexeze o parte din Belarus în cazul agravării crizei din această ţară, transmite Reuters, citată de Agerpres.

''Cu privire la acuzaţiile nefondate repetate din partea liderilor belaruşi la adresa Poloniei, ambasadorul Belarusului a fost convocat (la Ministerul Afacerilor Externe) astăzi, la ora 15:00'', a scris pe Twitter adjunctul ministrului de externe polonez Marcin Przydacz.

Lukaşenko a acuzat Polonia că plănuieşte să preia regiunea Grodno, frontalieră cu Polonia şi Lituania, dacă Belarusul se dezmembrează, a relatat agenţia de presă BelTA.

Aceasta a relatat joi că Lukaşenko a ordonat trimiterea unor forţe militare la graniţa cu Polonia. ''Vedeţi această declaraţie că, dacă Belarus se dezmembrează, Grodno Oblast va deveni parte a Poloniei. Ei (polonezii) deja afirmă deschis acest lucru şi visează la asta. Nu vor reuşi, ştiu asta cu siguranţă'', a declarat Aleksandr Lukaşenko, citat de BelTA.

De asemenea, Lukaşenko a acuzat NATO, organizaţie din care fac parte şi Polonia şi Lituania, că îşi consolidează forţele în apropierea frontierei cu Belarus.

Zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins ferm miercuri acuzaţiile Minskului, subliniind că orice tentativă a Belarusului de a folosi Alianţa Nord-Atlantică drept ţap ispăşitor este ''greşită şi nejustificată''.

În ultimele 17 zile, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august.

Opoziţia belarusă este convinsă că votul a fost fraudat, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania, doar 10%. Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita