Primarul Londrei cere autonomie pentru oraş

Data publicării:
city londra vedere aeriana - GettyImages-476973022

„Ne aflăm în faţa unei veri lungi şi dificile cu un guvern eşuat, format dintr-un partid profund divizat. În mod ironic, ritmul ieşirii noastre din Uniunea Europeană va fi decis la Bruxelles, Paris şi Berlin, nu la Londra. În cele patru zile care au trecut de la referendum, 175.000 de londonezi au semnat o petiţie prin care cer ca Londra să devină un oraş-stat independent. Nu eu am iniţiat această petiţie, nici mama şi nici vreun grup anume. Oricât mi-ar plăcea ideea ca Londra să fie un oraş-stat, nu voi vorbi acum în mod serios despre independenţă. Dar, în numele tuturor londonezilor, cer mai multă autonomie pentru capitală”, a spus Sadiq Khan în discursul ţinut la o reuniune a liderilor din domeniul business organizată de The Times.

„Nu am de gând să instalez puncte de trecere pe M25 (autostrada care înconjoată Londra – n.r)”, a adăudat edilul. „Dar trebuie să protejăm afacerile din toată lumea care se desfăşoară aici, să ne protejăm locurile de muncă, creşterea şi prosperitatea”, a spus Sadiq Khan. Şi a adăugat că Londra nu vrea o bucată mai mare din plăcinta britanică. Dar vrea mai mult control pe bucata ei. Iar bucata ei este una consistentă, pentru că Londra asigură 22% din Produsul Intern Brut al regatului Unit.

Jurnaliştii comentează că principalul interes al Londrei este să păstreze importanţa City-ului, cel mai mare centru financiar al Uniunii Europene.

„Iată una dintre situaţiile de care finanţiştii din City se tem foarte mult în acest moment. Paşaportul! Unul care seamănă cu cele pe care le avem şi noi când călătorim în străinătate, dar cu un mare bonus. Este vorba de paşaportul bancar din UE, care le permite companiilor să aibă cartierul general într-o ţară membră a UE şi să-şi desfăşoare activitatea în altă ţară din UE. Pentru că deocamdată Marea Britanie este parte a Uniunii Europene, iar City of London oferă şi multe alte avantaje, aici vin şi investitorii. Accentuez, deocamdată! Pentru că odată schimbată situaţia, înseamnă că marile companii vor fi nevoite să îşi mute sediile centrale în alt oraş din Uniunea Europeană, să zicem Dublin sau Frankfurt. Asta mai înseamnă că marile bănci care au profitat ani la rând de avantaje, şi-ar putea muta zeci de mii de angajaţi. De fapt HSBC a anunţat încă dinaintea votului că şi-ar putea reloca 1.000 de angajaţi la Paris. Întrebarea este: dacă se va întîmpla aşa, vor urma şi alţii?”, argumenetază Phil Lavelle, corespondentul AlJazeera.

Între timp pierderile provocate de Brexit iau amploare. Cel mai mare donator al campaniei pro-Brexit, Patrick Barbour, care a oferit 500.000 de lire, a pierdut 400 de milione de lire din cauza prăbuşirii monedei britanice şi a instabilităţii de la burse. La rândul său, miliardarul Richard Branson, susţinător al rămânerii în Uniunea Europeană, a anunţat că Virgin Group a pierdut o treime din valoarea de piaţă din cauza tumultului din mediile financiare şi a renunţat la o nouă afacere care ar fi asigurat 3.000 de locuri de muncă.

Citiţi şi:

Brexit | A patra cea mai mare bancă a lumii se pregăteşte de plecare

Londra, îngrijorată de BREXIT. Economia capitalei britanice, echivalentă cu cea a Norvegiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
România trebuie să-și schimbe Codul fiscal ca să evite o criză mai dură decât în 2009! Ce se va întâmpla în...
Digi FM
Ce salariu are o stewardesă româncă angajată la o companie din Orientul Mijlociu: „Devine atractiv când iei...
Pro FM
E în formă maximă, are 53 de ani în buletin și pare de cel mult 30. Cum arată celebra Thalia în costum de baie
Film Now
Demi Moore a intuit pierderea Oscarului chiar cu câteva clipe înainte de a fi anunțată câștigătoarea: „Am...
Adevarul
Dalma Maradona a dezvăluit ce mirosea în camera în care a murit celebrul său tată: Era inumană!
Newsweek
Se pregătește o tăiere de pensie între 200 lei și 700 lei. E nevoie de sacrificii. Avertisment dur
Digi FM
O româncă a fost bătută și umilită de personalul unui hotel din Turcia: „Eram în şoc. Am început să plâng...
Digi World
Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos
Digi Animal World
VIDEO Cinci elefanţi de la ZOO, surprinşi formând un ”cerc de alertă” pentru a proteja un pui în timpul unui...
Film Now
Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret. Viața i s-a schimbat complet
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...