Zelenski îl acuză pe primarul Kievului de neglijență, după moartea celor trei persoane în fața unui adăpost încuiat

Data publicării:
volodimir zelenski
Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski îl acuză de neglijență pe primarul Kievului, Vitali Kliciko, după ce joi, două femei și o fetiță în vârstă de 9 ani au murit în timpul unui bombardament rusesc, din cauză că nu au putut intra într-un adăpost antiaerian, acesta fiind încuiat, relatează The Guardian.

Cele două femei și fetița au fost ucise de resturi de rachete joi dimineața, în timp ce așteptau în afara adăpostului. Primarul orașului a răspuns spunând că responsabilitatea pentru tragedie ar trebui împărțită în mod egal.

„Este datoria autorităților locale, o datorie foarte specifică, să se asigure că adăposturile sunt disponibile și accesibile non-stop. Este dureros să vezi că această îndatorire este neglijată. Este dureros să vezi victime”, a declarat președintele ucrainean.

Iaroslav, soțul uneia dintre victime, Natalia, a declarat pentru postul public de televiziune al Ucrainei că ușa adăpostului, la o clinică din nord-estul Kievului, a rămas închisă după ce a sunat alarma. „Oamenii au bătut, au bătut foarte mult timp. Erau femei, copii, dar nimeni nu l-a deschis”, a spus el.

Drept urmare, a spus el, fiica lor a fost martoră la moartea mamei sale, văzând „cu proprii ei ochi”. Mai multe persoane au susținut această declarație, spunând că paznicul responsabil nu a deschis ușa în scurta perioadă dintre declanșarea alarmei și căderea bucăților de rachetă care au căzut la pământ.

Zelenski nu l-a numit în mod direct pe Kliciko, dar în declarații a a subliniat că autoritățile locale sunt responsabile pentru acest eșec.

Kliciko a ripostat vineri, și a spus că „este vorba de responsabilitate comună și echitabilă”. Primarul s-a plâns că bugetul pentru adăposturile antiaeriene din Kiev urmează să se epuizeze la sfârșitul lunii iunie, și a precizat că în administrația orașului, Zelenski a numit 9 din 10 membri, oameni din partidul său.

Primarul Kievului, care a vizitat locul unde cele trei și-au pierdut viața, a spus că va fi deschisă o anchetă și că poliția va patrula orașul pentru a se asigura că adăposturile sunt deschise.

Un purtător de cuvânt al șefului administrației militare a orașului, generalul Serghei Popko, numit de Zelenski, a declarat joi pentru Kyiv Post că unele persoane ar fi intrat în adăpost înainte ca cele trei să moară în afara acestuia.

„Soțul femeii decedate a spus că au încercat să intre în acest adăpost și a fost închis. Dar conform ofițerului Serviciului de Stat de Urgență care s-a aflat la fața locului, după explozie, salvatorii au început să scoată oameni din adăpost. Adică, unii oameni s-ar putea să fi ajuns acolo”, a spus purtătorul de cuvânt.

Yaroslav a spus că oamenii băteau la ușile clinicii, dar paznicul nu le-a deschis. „Oamenii se temeau de bombardament, de un atac cu rachete balistice care ar fi putut continua toată noaptea, și au vrut siguranță, a adăugat el.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita