Un britanic care a luptat alături de Regimentul Azov face dezvăluiri despre soldații din această unitate

Data actualizării: Data publicării:
mark ayres
Mark Ayres și-a petrecut ultimele două luni în Ucraina, după ce s-a alăturat Regimentului Azov. FOTO: Sky News

Mark Ayres și-a petrecut ultimele două luni în Ucraina, după ce s-a alăturat Regimentului Azov. Veteran al armatei britanice, el a spus că inițial a fost sceptic în ceea ce-i privește pe militarii din acest regiment, care a început ca o unitate paramilitară de extremă-dreapta – fapt speculat de Rusia – dar a subliniat că după ce i-a cunoscut, a constatat că nu sunt "nici monștri, nici psihopați".

Veteran al armatei britanice, Mark Ayres în vîrstă de 47 de ani a povestit pentru Sky News despre experiența militară din Ucraina.

A venit în Ucraina în martie și a luptat alături de regimentul Azov la apărarea orașului Bucha, unde Rusia este acuzată de crime de război, după ce soldații armatei sale au torturat civili, i-au violat și i-au ucis.

În prezent este la Kiev, unde așteaptă să semneze un contract cu armata ucraineană înainte de a lua parte la activități militare ulterioare, în contextul în care mai mulți britanici au fost capturați de ruși.

Mark Ayres, care a luptat în Siria contra teroristilor Statului Islamic, a spus că nu are "nicio problemă" să petreacă următoarele 18 luni în Ucraina "până când luptele se opresc".

"Sper să mă întorc acasă, dar întreg, nu într-o geantă pentru cadavre", a spus el pentru Sky News.

"Nu am nicio problemă să stau un an sau cu an și jumătate (în Ucraina – n.r.). Dacă operațiunea (a lui Putin) ar fi mers conform planului, Moldova ar fi fost următoarea și atunci el ar fi fost cu ochii pe alte țări cine știe", a adăugat veteranul de război.

Mark Ayres a declarat că a avut rezerve să se alăture Regimentului Azov, care a început ca o unitate paramilitară de extremă-dreapta și care acum face parte din Garda Națională a Ucrainei.

Antecedentele regimentului au fost folosite de Kremlin pentru a-și justifica afirmația conform căreia în Ucraina e nevoie de "denazificare".

Cu toate acestea, Ed Arnold, cercetător în domeniul securității europene la think tank-ul de apărare RUSI, a declarat pentru Sky News că gruparea militară Azov "a făcut pași pentru a se îndepărta de legăturile sale de extremă dreapta". Totodată, în martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat titlul de Erou al Ucrainei unui comandant al batalionului Azov.

"Din întâmplare m-am alăturat unității Azov. Aceasta ar fi fost ultima mea alegere pentru o unitate la care să merg, dar sunt destul de bucuros că am făcut-o. Nu sunt monștri și psihopați. Mulți dintre ei sunt băieți decenți, doar că au opinii stupide. Îi spun prietenului meu: <Nu înțeleg cum poți spune că ești neonazist când ești un tip decent, cu o morală decentă>. Iar el zice: <Ei bine, nu sunt chiar....> E ca și cum se joacă cu asta. Sunt prinși în a vrea să aparțină de ceva care îi prinde. E atât de stupid.", a afirmat britanicul.

Ayres a declarat că îl cunoaște personal pe Aiden Aslin - unul dintre cei doi luptători britanici capturați de forțele rusești în Ucraina - deoarece amândoi se aflau în Siria în același timp.

Doi lucrători britanici, implicați în acțiuni umanitare, au fost capturați, în timp ce veteranul armatei Scott Sibley a fost primul cetățean britanic cunoscut care a murit în războiul din Ucraina.  

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”