Un fost ministru austriac a fost condamnat la închisoare pentru corupție după 15 ani de proces. La cât se ridică prejudiciul

Data publicării:
ministru finante austria
Este acuzat că a furnizat informaţii confidenţiale în timpul privatizării a aproximativ 60.000 de locuinţe de stat. Sursa foto: Profimedia Images

Fostul ministru de finanţe austriac Karl-Heinz Grasser a fost condamnat marţi de Curtea Supremă la patru ani de închisoare pentru abuz de încredere, epilogul unui caz de corupţie răsunător care a zguduit ţara alpină timp de aproape două decenii.

Curtea Supremă a confirmat hotărârea în primă instanţă, pronunţată la sfârşitul anului 2020, „privind principalele capete de acuzare" împotriva lui Karl-Heinz Grasser şi a altor şase inculpaţi, conform unui comunicat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Judecătorii au considerat că „faptele de abuz de încredere şi corupţie, care au avut ca rezultat îmbogăţirea personală a ministrului şi a apropiaţilor săi pentru un prejudiciu de aproape zece milioane de euro, au constituit infracţiuni grave cu consecinţe importante".

Grasser nu a scăpat aşadar de închisoare, însă pedeapsa sa a fost redusă la jumătate, de la opt la patru ani de detenţie, din cauza „duratei excesive a procesului", care s-a desfăşurat pe o perioadă de 15 ani, reprezentând „o încălcare a drepturilor fundamentale", şi datorită „bunei conduite" a inculpaţilor.

El a fost totodată achitat de acuzaţiile de falsificare a probelor.

Fost protejat al politicianului austriac de extremă dreapta Jörg Haider în anii 2000, fostul ministru susţine că „nu a făcut nimic rău" şi, după ce s-a luptat atâţia ani pentru „nevinovăţia sa", intenţionează acum să ducă lupta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit agenţiei de presă APA.

Bărbatul în vârstă de 56 de ani, care a ocupat postul de ministru de finanţe între 2000 şi 2007, este acuzat de corupţie în cea mai mare vânzare naţională de proprietăţi din Austria.

El este acuzat că a furnizat informaţii confidenţiale în timpul privatizării a aproximativ 60.000 de locuinţe de stat aparţinând companiei publice Buwog, în 2004, şi că a fost plătit pentru aceste dezvăluiri de secrete.

Potrivit experţilor, apartamentele, situate în principal în Viena, s-au vândut la un preţ mediu de doar circa 16.000 de euro pe proprietate, deşi valorau de două ori mai mult.

Afacerea, foarte mediatizată, a marcat sfârşitul ambiţiile politice ale lui Karl-Heinz Grasser, supranumit de presă „ministrul glamour" din cauza căsătoriei sale cu o moştenitoare a imperiului Swarovski.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se redeschide o mină legendară din România. Mineralul extras de aici este rar și foarte căutat în lume
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
O discuție „picantă”. Lady Gaga abia și-a putut stăpâni lacrimile la „Hot Ones”. Când a fost tentată să...
Film Now
Jennifer Coolidge recunoaște că obsesia pentru bărbații „indisponibili” i-a afectat cariera: „Am mari...
Adevarul
O mină în ruină din România va fi repornită cu 200 de milioane euro. Din interior se extrage un mineral rar...
Newsweek
Bonus surpriză la pensie de 3.700 lei pentru zeci de mii de pensionari. Banii se dau în aprilie
Digi FM
Secretul pe care Dan Negru l-a ascuns timp de 30 de ani. Ce a făcut în anii ’90 prezentatorul de televiziune
Digi World
Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, pericolele...
Digi Animal World
Animal misterios surprins în Florida. Cum apare creatura pe camerele de supraveghere
Film Now
Helen Mirren îl șochează pe Harrison Ford cu o mărturisire total neașteptată: Ei bine, situația a devenit și...
UTV
Megan Fox a devenit mamă pentru a patra oară! Actrița și Machine Gun Kelly, părinți în mijlocul unui scandal