Un judecător federal le-a dat dreptate jurnaliștilor de la Vocea Americii (VOA), în ceea ce este ultimul eșec al președintelui Trump în încercarea de a închide media internaționale finanțate de guvernul american, scrie The Washington Post. Deși Vocea Americii a încetat să emită pentru prima dată de la înființare, angajații săi au ripostat în instanța federală. Guvernul se confruntă acum cu mai multe procese, inclusiv din partea directorului Vocii Americii, Michael Abramowitz, fost reporter de lungă durată la The Washington Post, și a șefei biroului de la Casa Albă, Patsy Widakuswara.
Judecătorul J. Paul Oetken de la Tribunalul Districtual al SUA a emis un ordin de restricție temporară menit să blocheze orice alte eforturi de a desființa VOA.
Judecătorul a constatat că puterea executivă „uzurpă puterea de vot și supremația legislativă a Congresului” prin desființarea unei agenții înființate de Congres. Ordinul de restricție înseamnă că judecătorul consideră că jurnaliștii VOA au șanse să câștige pe fondul cauzei.
Andrew G. Celli Jr., un avocat al jurnaliștilor VOA care au intentat procesul, a declarat că „aceasta este o victorie decisivă pentru libertatea presei și Primul Amendament și o mustrare dura la adresa unei Administrații care a demonstrat un dispreț total față de principiile care definesc democrația noastră”.
La sfârşitul lunii martie, un alt magistrat federal, Paul Oetken, cu sediul la New York, suspendase deja decizia de a pune capăt activităţii acestor media publice.
Marţi, judecătorul Royce Lamberth, judecând un caz de urgenţă, a ordonat guvernului american să reangajeze oamenii agenţiei care supraveghează aceste media, USAGM, şi să reia plata subvenţiilor alocate de Congres, dar suspendate din martie.
El a cerut, de asemenea, restabilirea programelor Voice of America (VOA), un grup public care produce conţinut video, radio şi scris pentru publicul neamerican.
Mijloc de contra-propagandă
Creată în 1942, VOA a fost concepută ca un mijloc de contra-propagandă, destinat în special populaţiilor supuse unor regimuri autoritare, în special în blocul sovietic din Europa de Est în timpul Războiului Rece.
În decizia sa, magistratul a constatat că guvernul nu a prezentat nicio probă care să demonstreze că aceste mijloace de informare în masă nu au respectat misiunea care le-a fost atribuită de Congres.
Plasată de Donald Trump sub autoritatea ultraconservatoarei Kari Lake, USAGM şi-a anunţat desfiinţarea în martie, invocând o agenţie care devenise, potrivit guvernului, „o uriaşă bucată de putregai şi o scurgere de bani pentru contribuabilii americani”.
Potrivit Administraţiei Trump, USAGM, care s-a făcut vinovată de „risipă, fraudă şi abuzuri obscure”, prezenta de asemenea „un risc pentru securitatea naţională”.
În absenţa dovezilor acestor presupuse abuzuri, „este greu de imaginat un exemplu mai clar de decizie arbitrară şi capricioasă” decât cea luată de guvernul american, a declarat judecătorul Lamberth.
El a afirmat, de asemenea, că Administraţia Trump nu are nicio autoritate asupra fondurilor federale votate de Congres şi că USAGM a fost doar un canal de transfer al banilor către mass-media în cauză.
Pe lângă VOA, acestea includ Radio Free Asia şi Middle East Broadcasting Networks (MBN), o platformă de ştiri destinată Orientului Mijlociu.
Judecătorul nu a audiat cazurile Radio Europa Liberă şi Radio Liberty, a căror desfiinţare a fost anulată de administraţia Trump după o altă hotărâre judecătorească în martie.
"USAGM trebuie să pună în aplicare această decizie imediat", a declarat Clayton Weimers, directorul filialei americane a Reporteri fără Frontiere (RSF), într-un comunicat. "Ştim că această luptă nu s-a încheiat", a adăugat el.
Editor : Marina Constantinoiu