Un pilot ucrainean spune că forțele lor aeriane "nu le pot face nimic" celor rusești. "E ca și cum ai compara un Mercedes cu o Lada"

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0766880324
Elicopter MI-8 al armatei ucrainene. Sursa foto: Profimedia Images

Un pilot ucrainean a vorbit pentru publicația britanică Sunday Times despre situația grea în care se regăsesc forțelor aeriene din țara sa în lupta din aer cu Rusia, ce dispune de aparate de zbor mult mai performante, scrie Business Insider.

Pilotul, identificat doar după gradul de maior și prenumele Maksym, a declarat pentru Sunday Times că forțele aeriene ucrainele sunt atât de depășite în comparație cu cele rusești încât "nu le pot face nimic în aer".

Maksym a pus că el și echipa lui au desfășurat cu greu misiunile din zona Bahmut, confruntându-se cu forțele aeriene rusești mult mai bine echipate.

Pilotul ucrainean operează un elicopter Mil Mi-8 de concepție sovietică, un model intrat în serviciu la finalul anilor '60, mult mai puțin eficient decât modelele din flota de elicoptere rusești.

Pe lângă aparatele de zbor depășite, aviatorii ucraineni dispun și de muniție limitată. Maksym a spus că el și echipajul său zboară o singură misiune pe zi pentru că nu au mai multe rachete ca să desfășoare mai multe atacuri. Problema, spune el, există nu doar la capitolul elicoptere, ci și avioane de atac, unde modelele ucrainene nu pot face față aeronavelor rusești mai moderne.

"Avioanele de vânătoare rusești sunt mult mai bune decât ale noastre", spune Maksym. "E ca și cum ai compara un Mercedes cu o Lada". Marca auto rusească Lada este faimoasă pentru calitatea slabă a producției și lipsa de fiabilitate.

Forțele aeriene rusești dispun de aeronave moderne, inclusiv elicoptere Kamov Ka-52, spune pilotul ucrainean, model construit pentru lupte aeriene. Spre comparație, elicoptul Mil Mi-8 pilotat de Maksym este destinat mai degrabă transportului de trupe.

"Rușii știu că nu le putem face nimic în aer", spune Maksym, care adaugă că jumătate din unitatea lui a fost ucisă.

Declarațiile pilotului vin în contextul în care există informații potrivit cărora Rusia și-a schimbat strategia aviatică pe măsură ce Ucraina își lansează contraofensiva.

Mai mulți oficiali militari ucraineni de rang înalt au declarat recent că sunt îngrijorați privind "superioritatea aviației și artileriei rusești".

Potrivit Financial Times, Rusia a folosit elicoptere pentru a opri tentativele ucrainene de a avansa la sol cu vehicule blindate.

Un general al forțelor aeriene britanice, Rich Knighton, a declarat săptămâna trecută într-o conferință, la Londra, că forțele aeriane ale Rusiei "rămân aproape intacte".

Citând serviciile de informații britanice, Knighton a spus că forțele aeriane rusești încă dispun de 96% din cele 2021 de aeronave și 90% din cele 899 de elicoptere, pierzând până acum 86 de avioane și 90 de elicoptere. Knighton a adăugat că nici Ucraina, nici Rusia, nu au obținut superioritatea aeriană, însă că ucraina se confruntă "cu o mare provocare fără superioritate aeriană și fără capacitatea de a lovi adversarul în profunzime".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...