Exclusiv Reportaj Digi24 lângă Coreea de Nord. Zona demilitarizată e împânzită de militari, mine antipersonal și tuneluri subterane

Vali Stan Data actualizării: Data publicării:
echipa Digi24 lângă Coreea de Nord
Digi24 a filmat într-unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe planetă. Foto: Captură video Digi24

Digi24 a filmat într-unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe planetă. Granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Granița dintre bogăția din sud și teroarea din nord, din țara condusă de liderul suprem Kim Jong Un. Așa numita zonă demilitarizată este împânzită de zeci de mii de militari, mine antipersonal și tuneluri subterane. Președintele Klaus Iohannis a mers în punctul de frontieră, în timpul vizitei sale în Coreea de Sud. Acolo a fost și jurnalistul Digi24, Valentin Stan. 

Valentin Stan, jurnalist Digi24: „Ceea ce vedeți în depărtare în spatele meu este Coreea de Nord. Ceea ce vedeți sunt 2 poate 3km între zona în care mă aflu și primele locuințe. Vorbim despre 3 km plini de mine antipersonal, vehicule de artilerie și foarte mulți soldați, militari care se asigură că nimeni nu intră și mai ales nimeni nu iese din Coreea de Nord.”

Zona demilitarizată are o lungime de 250 de kilometri. Regimul nord-coreean a ordonat ca toți copacii de lângă frontieră să fie tăiați, în așa fel încât fugarii să fie văzuți imediat.

Valentin Stan, jurnalist Digi24: „Dincolo de zona verde pe care o vedeți, acolo trebuie să fie un tunel. Este un kilometru de aici până acolo și 3 kilometri de aici până acolo”.

După încetarea războiului coreean, militarii din sud au descoperit 4 tuneluri imense. Phenianul le-a săpat în secret, pregătind o nouă invazie. Într-o singură oră 30.000 de militari ar fi putut ajunge în Coreea de Sud prin aceste tuneluri.

Femeie din Coreea de Nord: „Nu mă tem de ei pentru că, în prezent, nu mai sunt invazii, dar, doar o dată, liderul poate apăsa butonul pentru bomba nucleară. Nu vor mai fi alte invazii, nu mă tem de asta, dar mă tem de bombele nucleare”.

Cu toate acestea, sud-coreenii vin des în zona demilitarizată și se uită prin binoclu către vecinii lor. Dictatorul nord coreean a ordonat ca lângă frontieră să fie construite clădiri și fabrici false, în așa fel încât privitorii să aibă impresia că în Coreea de Nord economia prosperă.

Valentin Stan, jurnalist Digi24: „Zona demilitarizată este plină de turiști, într-un an trec peste 1 milion de oameni. Marea problemă e că adesea tururile sunt oprite, iar oamenii sunt evacuați de urgență pentru că ofițerii din Coreea de Sud primesc informații despre un atac aerian sau chiar o invazie”.

În zona demilitarizată este și unul dintre cele mai cunoscute locuri de pe planetă: Panmunjon, locul unde a fost parafat armistițiul din 1953. Aici este singura zonă în care coreenii din cele două țări pot sta față în față. Tot aici, pentru prima dată în istorie, un președinte american a pășit în Coreea de Nord. S-a întâmplat în 2019, atunci când Donald Trump s-a întâlnit cu dictatorul Kim Jong Un.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost într-o vizită oficială de trei zile în Coreea de Sud săptămâna aceasta. Luni, împreună cu soția sa, Carmen Iohannis, șeful statului a depus o coroană de flori la Cimitirul Naţional din Seul, iar apoi a vizitat Zona Demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri