Tumoare în uter de 4,3 kilograme, extirpată de medicii din Iași. Pacienta are 49 de ani și cântărește doar 38 de kilograme

Data publicării:
tumoare gigant
Sursa foto: Ziarul de Iași

Caz rar în Iași, unde o femeie de 49 de ani a fost la un pas de moarte, din cauza unei tumoare gigant. Dezvoltată în uter, aceasta cântărea 4,3 kilograme, mai mare chiar și decât un nou-născut. Când a ajuns la spital, pacienta avea sângerări mari, sindron anemic sever și cântărea doar 38 de kilograme, scrie Ziarul de Iași.

Pacienta a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași în stare gravă și a fost internată direct pe secția de Terapie Intensivă.

"Pacienta a fost preluată de medicul de gardă din acea zi, dr. Tudor Lazăr. Evaluarea clinică şi paraclinică a evidenţiat o tumoare foarte mare. Ceea ce este particular e că pacienta provine dintr-un mediu socio-economic mai defavorizat, cu handicap psihic sever, s-a prezentat la noi cu însoţitor. A fost internată iniţial pe ATI având în vedere starea generală, unde s-a instituit un protocol de-al nostru specific de reanimare, inclusiv transfuzii de sânge repetate, date fiind anemia ei severă şi particularitatea cazului", a explicat dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică-ginecologie şi şeful Secţiei de Ginecologie din cadrul spitalului.

La nivelul spitalului a fost instituită o comisie de analiză a cazului, condusă de prof. dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al maternităţii, care a decis necesitatea intervenţiei chirurgicale. Operaţia de îndepărtare a tumoarei a durat aproximativ două ore.

"Intervenţia a avut un grad ridicat de complexitate, astfel de cazuri sunt foarte rare. De obicei se întâlnesc la paciente care nu sunt investigate o perioadă lungă, iar în cazul său evoluţia putea fi fatală, dacă nu ajungea la timp era destul de probabil să nu poată ajunge deloc", a completat medicul Ciprian Ilea.

Potrivit medicilor, femeia își revine bine după operație, însă riscul unor complicații nu a trecută încă. Va rămâne internată, sub supraveghere medicală, cel puțin 5 zile.

„La noi nu a mai fost de foarte mult timp un astfel de caz, mai ales în care pacienta să nu ştie. A mai fost un caz cu o tumoare de 4.500 de grame, dar în urmă cu 4-5 ani”, a explicat, pentru Ziarul de Iași, medicul Ciprian Ilea.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri