Mediul de afaceri: Este nevoie de soluții sustenabile și echilibrate, care să diminueze riscul unui derapaj economic

Confederația Patronală Concordia salută includerea măsurilor de reformă structurală în Programul de Guvernare, dar atrage atenția că propunerile de majorare de taxe și impozite vor afecta competitivitatea companiilor românești și vor reduce puterea de cumpărare a cetățenilor.
„Atragem atenția că echilibrul bugetar ar trebui urmărit prioritar prin eficiență și printr-o administrare fiscală mai performantă, și mai puțin prim măsuri care să înăsprească povara fiscală asupra mediului de afaceri. Această îngrijorarea vine din perspectiva consecințelor pe termen mediu și lung, de aceea trebuie asigurat echilibrul între corectarea deficitelor și protejarea capacității economiei de a performa”, trasmite, marți Concordia.
Instituirea unui nou val de măsuri care sunt disproporționate, dezechilibrate și discriminatorii afectează climatul predictibil pentru mediul de afaceri și subminează capacitatea economiei de a susține reformele prin investiții, inovație și locuri de muncă stabile, mai susțin reprezentanții.
„În contextul în care România se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană (9,3% din PIB), Concordia subliniază necesitatea unor soluții sustenabile și echilibrate, care să diminueze riscul unui derapaj economic. Astfel, creșterea puternică a TVA pentru HoReCa, pentru industria ospitalității și pentru tranzacțiile imobiliare (de la 9%, la 19%), ar putea crea efectul de domino, cu impact direct și indirect atât asupra companiilor, cât și a consumatorilor.
De asemenea, constatăm cu surprindere că se propune o nouă taxă pe profiturile excesive din sistemul bancar, iar acest demers apare în condițiile în care băncile sunt deja supra-taxate. Măsura nu va face decât să scadă nivelul de implicare a băncilor în economie, prin diminuarea capacității de creditare, conducând la scăderea gradului de intermediere financiară, într-o perioadă în care este necesară stimularea economiei reale prin finanțare”, arată asociația, care reprezintă 20 dintre cele mai importante sectoare ale economiei românești.
Pe zona de cheltuieli și măsuri ale statului, Concordia salută angajamentele noului executiv în ceea ce privește eficientizarea și dinamizarea administrațiilor publice locale și centrale, adăugând că „aceste măsuri nu se pot concretiza pe termen foarte scurt, însă așteptările se îndreaptă către un termen rezonabil de timp, astfel încât impactul în ceea ce privește economisirea banului public să se vadă cât mai repede”.