Negocierile au început: Trump scutește temporar unii producători auto de tarifele impuse Canadei și Mexicului

Redacția Digi Economic Data publicării:
trump tarife
sursa: profimediaimages.ro/

Președintele Statelor Unite va scurti temporar producătorii auto de la tarifele de 25% impuse Canadei și Mexicului, cu condiția respectării regulilor actuale de liber schimb, a anunțat miercuri Casa Albă. Totuși, Donald Trump nu renunță la războiul comercial și continuă să exercite presiuni pentru măsuri mai stricte împotriva traficului de fentanil.

În urma unei convorbiri telefonice cu premierul canadian Justin Trudeau, președintele american a declarat că nu este convins că situația s-a îmbunătățit:  „Mi-a spus că lucrurile s-au îmbunătățit, dar eu i-am zis: Nu este suficient de bine”, a scris Trump pe Truth Social, menționând că discuția s-a încheiat „într-un mod oarecum prietenos”.  

Trump intenționează să elimine și tariful de 10% pe importurile de energie din Canada, inclusiv petrol și benzină, dacă acestea respectă regulile USMCA (Acordul SUA-Mexic-Canada). De asemenea, se analizează posibile excepții pentru produse agricole precum îngrășămintele.

Industria auto este afectată sever de tarife, întrucât producătorii auto din SUA, Canada și Mexic folosesc lanțuri de aprovizionare comune. Vehiculele produse de Ford, GM și Stellantis respectă cerințele USMCA, având 75% conținut nord-american, ceea ce le permite acces fără taxe pe piața americană.  

Producători precum Honda și Toyota, cu fabrici mari în SUA, ar putea beneficia parțial de această excepție, dar alte companii care nu respectă regulile vor trebui să plătească tariful integral de 25%.  

Tarifele ar putea adăuga între 3.000 și 7.000 de dolari la prețul vehiculelor importate din Mexic și Canada, afectând consumatorii americani, potrivit Reuters.

Trump a discutat recent cu directorii executivi ai Ford, GM și Stellantis, iar industria auto susține această măsură, dar cere stabilitate în politicile comerciale și de mediu înainte de a lua decizii majore de investiții.

Tarifele împing Mexicul și Canada în recesiune

Tarifele de 25% impuse de președintele american asupra importurilor din Canada și Mexic ar putea avea un impact sever asupra economiilor celor două țări, încetinind producția, crescând prețurile produselor și alimentând temerile privind o recesiune, avertizează analiștii. Războiul comercial a început în America.

Tarifele sunt un element central al politicii economice a lui Trump, susținând că aceste măsuri vor stimula producția internă, vor proteja locurile de muncă și vor crește veniturile fiscale și economia. Economiștii, însă, îl contrazic, afirmând că taxele suplimentare vor agrava inflația și vor crește tensiunile comerciale.

Marți, SUA au impus tarife de 25% asupra importurilor din cele două țări, precum și o taxă de 10% pe energia canadiană. Atât Canada, cât și Mexicul au avertizat că vor adopta măsuri similare care vor afecta economia SUA, dar ele ar putea suferi mai mult, având în vedere dependența ridicată de piața americană.

În 2023, Mexicul a exportat bunuri în valoare de aproximativ 505 miliarde de dolari către SUA, echivalentul a 30% din PIB-ul său, iar Canada a exportat echivalentul a peste 412 miliarde de dolari, aproximativ 20% din PIB-ul său. În schimb, exporturile americane către Canada au fost evaluate la 349 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă puțin peste 1% din PIB-ul SUA, îar către Mexic au trimis bunuri în valoare de 334 miliarde de dolari, în jur de 1% din PIB-ul american, potrivit CNN.  

Impactul asupra Canadei  

Industria auto și sectorul energetic din Canada vor fi printre cele mai afectate, consideră Drew Fagan, profesor la Munk School of Global Affairs and Public Policy, Universitatea din Toronto. SUA importă bunuri în valoare de 185 miliarde de dolari din aceste sectoare din Canada, iar după impunerea tarifelor, producătorii auto vor trebui să plătească taxe mai mari, fapt ce i-ar putea forța să își suspende temporar producția, în timp ce caută soluții pentru a acoperi aceste costuri.

„Dacă vorbim de un tarif de 25%, acesta este mult mai mare decât marja de profit. Deci, la un moment dat, dacă nu poți transfera aceste costuri asupra consumatorilor, pur și simplu nu mai este rentabil să continui producția”, a explicat el, avertizând că „o astfel de pauză ar putea duce la pierderi de locuri de muncă”.  

Canada este, de asemenea, cel mai mare furnizor de energie al americanilor, în 2023 furnizând aproximativ: 60% din importurile de petrol brut ale SUA,  85% din importurile de electricitate, și 99% din importurile de gaze naturale.  

Valoarea totală a acestor livrări este estimată la 100 miliarde de dolari.

Dacă tarifele perturbă lanțul de aprovizionare, Canada va resimți impactul mai puternic decât SUA, întrucât piața americană este clientul său principal, în timp ce SUA are mai multe opțiuni.  

„Impactul asupra noastră (Canada n.r.) va fi, fără îndoială, mai mare decât impactul asupra Statelor Unite. Dacă adăugăm un tarif de 25% pe majoritatea acestor livrări, efectele se vor resimți imediat, iar economia Canadei ar putea intra în recesiune”, a spus Fagan.  

Premierul canadian Justin Trudeau a recunoscut că războiul comercial va afecta muncitorii canadieni și a declarat că Ottawa va răspunde cu taxe de 25% asupra unor produse americane, precum berea, vinul, bourbonul, electrocasnicele și sucul de portocale din Florida.  

„Astăzi (marți n.r.), Statele Unite au declanșat un război comercial împotriva Canadei, cel mai apropiat partener și aliat al lor, cel mai apropiat prieten. În același timp, (SUA n.r.) vorbesc despre colaborarea pozitivă cu Rusia, despre împăcarea cu Vladimir Putin, un dictator mincinos și criminal. (...) Nu există absolut nicio justificare sau necesitate pentru aceste tarife astăzi. (...) Va fi greu. Războiul comercial american va afecta economia canadiană și ne va afecta pe toți. Ceea ce guvernul nostru trebuie să facă este să se asigure că nimeni nu rămâne fără hrană”, a declarat marți premierul canadian.

Impactul asupra Mexicului 

Precum Canada, industria auto a Mexicului este profund integrată cu economia SUA și dependentă de consumatorii americani. În 2023, SUA au importat: 87 miliarde de dolari în vehicule fabricate în Mexic și 64 miliarde de dolari în piese auto.  

Tarifele vor scumpi aceste produse pentru consumatorii americani, ceea ce ar putea reduce cererea pentru bunurile mexicane. „Dacă americanii nu mai cumpără la fel de multe produse din Mexic, acest lucru va duce în cele din urmă la pierderi de locuri de muncă acolo”, a declarat Jason Marczak, director al Adrienne Arsht Latin America Center din cadrul Atlantic Council.  

Ca răspuns, președinta Claudia Sheinbaum a declarat că țara sa va căuta investiții din alte regiuni. „Dacă tarifele vor deveni permanente, va trebui să reevaluăm diversificarea geografică a economiei noastre”, a spus ea.  

Cu toate acestea, Marczak subliniază că Mexicul este atât de dependent de SUA încât este dificil să găsească alți parteneri comerciali, deși a încheiat recent un acord comercial cu Uniunea Europeană.