Pentru a fi în pas cu moda, rușii apelează la „personal shoppers” pentru a introduce ilegal genți de lux în țară

G.C. Data publicării:
rusia sanctiuni
sursa: shutterstock.com/

Rușii bogați ocolesc restricțiile comerciale impuse mărcilor de lux, apelând la o industrie improvizată de „personal shoppers” (cumpărători personali) și contrabandiști transfrontalieri pentru a rămâne în pas cu moda europeană.

Instagram și Telegram sunt pline de reselleri (revânzători) care deservesc atât mari retaileri, cât și cumpărători privați din Rusia, promițând modalități de a ocoli sancțiunile impuse asupra genților scumpe și croitoriei de lux.  

Mărcile europene de lux au fost afectate de restricții de vânzare în Rusia, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin în 2022, Uniunea Europeană limitând vânzările de produse cu o valoare sub 300 de euro.  

Cu toate acestea, rușii continuă să poarte ultimele colecții occidentale în Moscova, achiziționate printr-un lanț de aprovizionare paralel. Un cumpărător, de exemplu, care are peste 10.000 de urmăritori pe rețelele sociale, promite să procure „orice este pe lista ta de dorințe” din Emiratele Arabe Unite și Europa, potrivit Financial Times.  

Datele vamale indică faptul că sancțiunile mută comerțul în brațele revânzătorilor din țări terțe. De exemplu, în septembrie, o livrare de peste 300 de genți Bottega Veneta, fabricate în Italia și evaluate în medie la 1.800 de dolari, a fost trimisă în Rusia din Dubai de un revânzător din China. 

Unele mărci și importatori ruși și-au ajustat ofertele pentru a se încadra în limitele sancțiunilor, conform analiștilor și datelor vamale.  

IBC Real Estate, o firmă de consultanță imobiliară din Moscova, a declarat că aproximativ jumătate dintre marile branduri occidentale care erau prezente în Rusia la începutul lui 2020 sunt încă disponibile și aduc noi colecții de haine în țară.  

În rest, intermediarii au înregistrat o creștere a afacerilor după intrarea în vigoare a sancțiunilor. 

Oficialii vamali letoni au declarat pentru Financial Times că, de la începutul anului, au respins 60 de transporturi de bunuri de lux destinate Rusiei, multe dintre ele având prețuri artificial reduse pe declarațiile vamale. Intermediarii încearcă adesea să deghizeze transporturile în livrări personale, de exemplu, scoțând etichetele de pe genți.  

O analiză a documentelor vamale relevă faptul că, de exemplu, costumele pentru bărbați trimise în Rusia de compania italiană Canali aveau prețuri de aproximativ 600 de euro în anul 2021. După impunerea sancțiunilor, prețul a scăzut la puțin sub limita de 300 de euro. Acest lucru nu pare să reflecte o schimbare generală a strategiei de prețuri a companiei: costumele Canali declarate la intrarea în India, de exemplu, nu prezintă astfel de modificări.  

Un reprezentant Canali a declarat că respectă „în totalitate toate reglementările aplicabile”. Întrebat despre strategia de prețuri, acesta a spus că deciziile de prețuri sunt „foarte confidențiale și sensibile din punct de vedere comercial”. Cu toate acestea, a adăugat: „Prețurile nu au scăzut pentru cumpărătorii ruși.”  

Compania a explicat că scăderea prețurilor reflectă faptul că rușii „selectează și achiziționează produsele disponibile pentru ei, care sunt cele care pot fi exportate... la un preț sub limita reglementară”.  

Unele costume Canali sunt în prezent disponibile la Tsum, un magazin universal din Moscova, la aproximativ 170.000 de ruble (1.600 de euro/1.650 de dolari).  

Ekaterina Nogay, șefa departamentului de analiză la IBC Real Estate, a spus că alte branduri occidentale au lansat „colecții capsulă” cu prețuri ajustate pentru a respecta cerințele de vânzare în Rusia.  

„Deși poate nu la fel de evident ca exportul de componente occidentale folosite în armele rusești, exportul de bunuri de lux joacă, de asemenea, un rol important în sprijinirea regimului lui Putin”, a spus Vitali Volovoi, cercetător la Squeezing Putin, o organizație care monitorizează răspunsurile companiilor la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care a observat pentru prima dată schimbarea prețurilor la Canali.  

„Orice caz public de ocolire a sancțiunilor reduce eficiența generală a acestora și ajută regimul lui Putin să construiască această narațiune conform căreia rușii încă pot avea acces la produse occidentale de ultimă generație”, a spus Yuliia Pavytska, manager la Kyiv School of Economics Institute.