Tarife pe tequila și avocado? Consumatorii americani vor plăti prețul războiului comercial lansat de Trump

Consumatorii americani s-ar putea confrunta cu prețuri mai mari la produse populare precum roșiile, avocado și tequila, după ce Donald Trump a decis să impună oficial tarife asupra importurilor din China, Mexic și Canada. Aceste posibile creșteri de prețuri subliniază riscul politic pe care Trump și-l asumă printr-o politică comercială ce ar putea duce la scumpirea bunurilor de consum.
„Îmi pot imagina că retailerii vor absorbi costurile tarifelor pe termen scurt, dar cu asemenea tarife extinse, prețurile vor crește inevitabil”, a declarat Amit Khandelwal, profesor de afaceri globale și economie la Universitatea Yale.
China, Mexic și Canada sunt trei dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, fiind responsabili pentru aproximativ 40% din comerțul american. SUA reprezintă cea mai mare piață de desfacere pentru tequila, iar Mexic și Canada sunt printre cei mai mari furnizori de produse agricole, inclusiv legume precum roșii și avocado – între 2019 și 2021, aproape 90% din avocado importat de SUA a venit din Mexic.
China vinde Statelor Unite echipamente și componente în valoare de zeci de miliarde de dolari pe an, care sunt esențiale și pentru multe produse populare, de la televizoare la iPhone-uri, arată Financial Times.
„Încă nu știm cum va reacționa China la tariful suplimentar de 10%, dar cel mai probabil va adopta măsuri similare, ceea ce va duce la creșteri și mai mari ale prețurilor pentru consumatori”, a declarat Sina Golara, profesor asistent de management al lanțului de aprovizionare la Universitatea de Stat din Georgia.
Economiștii de la Morgan Stanley au avertizat că impactul tarifelor se va găsi inițial într-o inflație mai mare, urmată de efecte întârziate asupra activității economice. Aceștia au subliniat că această situație ar putea determina Rezerva Federală a SUA să amâne orice decizie privind reducerea ratelor dobânzilor.
Casa Albă a declarat că aceste tarife au fost impuse pentru a pune presiune pe cele trei țări, să combată imigrația ilegală și traficul de droguri, inclusiv fentanilul, teme populare în rândul alegătorilor americani.
Există speranța că, dacă aceste probleme vor arăta semne de ameliorare, tarifele ar putea fi ridicate sau reduse rapid.
Trump recunoaște
De altfel, și președintele Donald Trump a declarat că tarifele ar putea cauza „durere pe termen scurt” pentru americani, în timp ce piețele globale și-au exprimat îngrijorarea că aceste măsuri ar putea submina creșterea economică.
Trump a spus că va discuta luni cu liderii Canadei și Mexicului, care au anunțat propriile tarife de retorsiune, dar aceste conversații nu îi vor schimba poziția.
„Nu mă aștept la nimic dramatic”, a declarat Trump reporterilor, la întoarcerea sa la Washington de la proprietatea Mar-a-Lago din Florida. „Ne sunt datori cu mulți bani și sunt sigur că vor plăti.”
El a mai spus că tarifele asupra Uniunii Europene vor fi impuse „cu siguranță”, dar nu a precizat când.
Economiștii afirmă că planul președintelui republican de a impune tarife de 25% asupra Canadei și Mexicului și de 10% asupra Chinei – cei mai mari trei parteneri comerciali ai SUA – va încetini creșterea economică globală și va crește prețurile pentru americani.
„S-ar putea să avem pe termen scurt un pic de durere, iar oamenii înțeleg asta. Dar pe termen lung, Statele Unite au fost jefuite de aproape fiecare țară din lume”, a spus el, potrivit Reuters.
Trump a declarat o stare de urgență națională în baza a două legi – Legea privind Puterile Economice în Timp de Urgență Internațională și Legea Stărilor de Urgență Naționale – care îi oferă prerogative extinse pentru a impune sancțiuni economice.
Un sondaj Reuters/Ipsos publicat săptămâna trecută a arătat că americanii sunt divizați cu privire la tarife: 54% se opun noilor taxe vamale, în timp ce 43% le susțin, democrații fiind mai critici, iar republicanii pentru.